STAznanost
Naravoslovje in tehnika

Razstava v Računalniškem muzeju bo ponudila vpogled v osrčje digitalnih kultur

Ljubljana, 22. novembra - V Računalniškem muzeju se danes odpira nova razstava z naslovom Escape/Izhod, Popotovanje v osrčje digitalnih kultur. Razstava na ogled ponuja poučno in igrivo odkrivanje digitalnih kultur prek digitalnih umetniških stvaritev, spletnih dokumentarcev, videoiger in izkušnje razširjene resničnosti, so sporočili iz muzeja.

Razstava, ki jo Računalniški muzej pripravlja v sodelovanju s Francoskim inštitutom v Sloveniji, obiskovalce vabi k boljšemu razumevanju pretresov, ki jih je povzročila digitalna revolucija, in raziskuje glavne koncepte, ki jo sestavljajo: splet, družbena omrežja, algoritmi, data, "hacker", "fakenews", umetna inteligenca in transhumanizem.

"Digitalna revolucija - nekateri govorijo celo o spremembi civilizacije - izhaja iz obdobja po drugi svetovni vojni in se je eksponentno razvijala več kot petdeset let. A odkar je širša javnost v začetku 21. stoletja množično začela uporabljati internet, vsako desetletje (ali celo vsako leto) prinaša svoja nova orodja, tehnologije in prakse, ki jih je kdaj tudi težko usvojiti in razumeti. Tako težko, da danes, čeprav živimo z digitalnimi kulturami, mogoče ne moremo trditi, da jih zares poznamo," so zapisali v muzeju.

Na razstavi Izhod, Popotovanje v srce digitalnih kultur, se obiskovalci lahko potopijo v zgodovino interneta, pa tudi v svet masovnih podatkov in nadzora nad njimi, medijev in kibernetskega nadzora. Pod vprašaj postavlja položaj človeka v središču teh novih materialov in virtualnega ekosistema ter zastavlja vprašanje, koliko smo v vse bolj digitalnem okolju povezani z živim in fizičnim svetom, ki nas obdaja.

Razstavo je omogočil Francoski inštitut v Parizu, ki s svojim programom Digitalni november spodbuja digitalne kulture v več kot 80 državah in 130 mestih na petih kontinentih.

Razstava, ki jo bodo odprli danes ob 18.uri, bo sicer za javnost na ogled od 23. novembra 2022 do 31. maja 2023 v času rednega muzejskega odpiralnega časa ter po predhodni najavi.