STAznanost
Humanistika in družboslovje

V Ljubljani znanstveni simpozij o Borisu Pahorju in Edvardu Kocbeku

Ljubljana, 23. novembra - V Ljubljani danes poteka simpozij o Borisu Pahorju (1913-2022) in njegovem duhovnem sopotniku Edvardu Kocbeku (1904-1981) z naslovom S tržaškega naslova, ki ga organizirata Urška Perenič in Neža Zajc pod okriljem Inštituta za kulturno zgodovino ZRC SAZU ter v sodelovanju z Narodno in univerzitetno knjižnico (NUK) in Slovensko matico.

Častni pokrovitelj znanstvenega simpozija je predsednik republike Borut Pahor.

Rdeča nit simpozija bo po besedah Neža Zajc kompleksen in zelo ustvarjalno ploden in prijateljski odnos med obema zgoraj omenjenima književnikoma, s tem da bo večji poudarek na letos preminulem svetovno pomembnem literatu Borisu Pahorju.

Kot je za STA še izpostavila Neža Zajc, bodo na simpoziju sodelovali tisti, ki so bili Borisu Pahorju najbližje, hkrati pa je simpozij uvod v triletni raziskovalni projekt Književna republika Borisa Pahorja Urške Perenič, ki bo namenjen predvsem raziskovanju Pahorjeve korespondenčne zapuščine v NUK in prek nje središču njegovega literarnega opusa.

Na simpoziju bodo tokrat prvič v Sloveniji zbrani določeni posamezniki, ki bodo spregovorili o Pahorju ne samo kot literatu, ampak tudi kot "nedvomno družbeni oziroma politično dejavni osebnosti". Med njimi bo tako recimo tudi Pahorjeva biografinja iz Italije Cristina Battocletti.

Pahor je bil v Sloveniji po besedah Neže Zajc odmeven predvsem v zadnjih letih in zaradi svoje starosti, "ne pa toliko zaradi svoje literarne pomembnosti, pričevalske pomembnosti, ki jo je vnesel v svoj literarni opus in se je tega slovenska javnost pogosto celo otepala".

Kot je še izpostavila Neža Zajc, bo simpozij posvečen tudi Kocbeku kot književniku, ki je sicer bil politično, pa deloma tudi literarno, rehabilitiran zaradi v 50. letih minulega stoletja izvedene kulturne gonje proti njemu, ampak ne do konca in "zadnja beseda o njegovem opusu seveda nikdar še ni bila izrečena in zagotovo terja oživljeno literarno obravnavo prav zaradi zgrajenosti, doslednosti in celovitosti celotnega literarnega opusa, pesniškega in pisateljskega".

Sam simpozij je razdeljen na več sklopov. Kot prvi bo o neusahljivi očetovi želji po biti spregovoril Pahorjev sin Adrijan Pahor. O Borisu Pahorju, pisatelju-pričevalcu 20. stoletja bodo spregovorili Urška Perenič, Igor Grdina, Tatjana Rojc, Peter Scherber, Irena Avsenik Nabergoj in Martina Ožbot Currie.

Borisa Pahorja kot angažiranega literarnega intelektualca bodo predstavili Igor Škamperle, Boštjan M. Turk in Ignacija Fridl Jarc.

Odnosu med obema omenjenima književnika bo namenjen tretji sklop z naslovom Odisej ob jamboru: Boris Pahor in Edvard Kocbek, ko bodo spregovorili Edvard Kovač, Peter Kovačič Peršin, Ravel Kodrič, Igor Omerza, Andrej Rozman in Neža Zajc.

O Borisu Pahorju kot upornemu človeku za pretekle in bodoče generacije bodo spregovorili Cristina Battocletti, Zdravko Duša, Milena M. Blažić in Evgen Bavčar.