STAznanost

Evropski vesoljski agenciji v prihodnjih treh letih 17 milijard evrov

Pariz, 23. novembra - Evropska vesoljska agencija (Esa) je sprejela proračun v višini skoraj 17 milijard evrov za prihodnja tri leta, je danes sporočil francoski minister za gospodarstvo Bruno Le Maire. Gre za občutno povečanje sredstev, a še vedno pod zahtevanih 18,5 milijarde evrov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Na dvodnevnem srečanju v Parizu, kjer je sedež Esa, so se ministri 22 držav članic agencije dogovorili o proračunu v višini 16,9 milijarde evrov, kar je 17-odstotno povišanje v primerjavi s preteklim triletnim obdobjem, ko je bilo agenciji na voljo 14,5 milijarde evrov.

Generalni direktor Esa Josef Aschbacher je sicer zaprosil za 18,5 milijarde evrov. Kot je dejal, je povečanje sredstev potrebno, da Evropa ne bi "zgrešila vlaka" pred konkurenco iz ZDA in Kitajske, poroča AFP.

Le Maire je dogovor označil za velik uspeh in menil, da je sprejeti proračun "nad pričakovanji". Francoski prispevek bo znašal 3,25 milijarde evrov. Prispevki drugih držav za zdaj niso znani.

Sredstva bodo namenjena financiranju raziskovanja vesolja, izstrelitev raket, spremljanja podnebnih sprememb in drugih projektov, še navaja AFP.