STAznanost

V Ljubljani simpozij o povezavah med glasbo in znanostjo

Ljubljana, 24. novembra - V Ljubljani poteka dvodnevni mednarodni simpozij z naslovom Odprimo vrata glasbeni umetnosti in znanosti. Simpozij sovpada s selitvijo ljubljanske Akademije za glasbo iz Stiškega dvorca v prenovljene prostore palače Kazina.

Namen simpozija je povezati umetniško raziskovanje različnih glasbenih smeri z znanstvenim raziskovanjem na področju glasbene pedagogike in z njo povezanih znanstvenih disciplin.

Na dvodnevnem simpoziju predstavljeni prispevki bodo obravnavali aktualne glasbenoumetniške in glasbenopedagoške teme in se povezujejo s celotnim glasbeno-umetniškim raziskovanjem in njegovimi interdisciplinarnimi povezavami ter s celotno vertikalo glasbenega in splošnega izobraževanja, vseživljenjskega učenja, različnih oblik neformalnega učenja in glasbenega udejstvovanja.

Profesorica na Akademiji za glasbo Karolina Šantl Zupan je za STA ob tem povedala, da je Akademija za glasbo Univerze v Ljubljani trenutno v postopku akreditacije umetniškega doktorata in da akademija sicer vsako leto organizira znanstveni simpozij, letošnji z naslovom Odprimo vrata glasbene umetnosti in znanosti pa je posvečen tudi začetkom umetniškega raziskovanja v slovenskem prostoru.

Na simpozij je povabljenih več kot 40 predavateljev, med njimi bosta dva ključna govorca, direktorica doktorskega študija Zasebne univerze Antona Brucknerja iz Linza Barbara Lüneburg in slovenski nevrolog Zvezdan Pirtošek.

Kot je še povedala Karolina Šantl Zupan, bodo zelo zanimiva tudi ostala predavanja, ki bodo povezovala in vključevala celotno vertikalo glasbenega izobraževanja. Same teme predavanj bodo tako glasbeno-pedagoške, muzikološke in umetniške, in to na interdisciplinarni način. Dodala je, da gre za pomemben dogodek tako za akademijo samo kot tudi za slovenski prostor, saj je umetniško raziskovanje nova disciplina v tem prostoru, s simpozijem pa se ponuja priložnost, da ga predstavijo tako strokovni javnosti kot širšemu družbenemu prostoru v Sloveniji.

Barbara Lüneburg bo na simpoziju spregovorila o svojem umetniško-raziskovalnem projektu Utelešenje izraza, spola, karizme - premikanje meja klasičnih inštrumentalnih izvajalskih praks.

O tem, kako možgani oblikujejo glasbo, kako glasba oblikuje možgane pa bo drugi dan simpozija spregovoril drugi ključni govornik, nevrolog Zvezdan Pirtovšek. Kot so napovedali, bo tudi predstavil, kako je lahko glasba pri nekaterih motnjah, kot so epilepsija, Alzheimerjeva bolezen, Parkinsonova bolezen, motnje govora po kapi, ne le uteha, ampak tudi zdravilo, in kako je bolezen možganov morda oblikovala nastanek nekaterih velikih glasbenih stvaritev in vplivala na ustvarjalnost glasbenikov, kot sta med drugim Ravel in Mozart, v moči in nemoči njihovega ustvarjalnega procesa.

V okviru simpozija bodo predstavili tudi tri prispevke projekta B-AIR, ki ga vodi Radio Slovenija. To so prispevki z naslovi Kako otroci slišijo umetnost, kadar umetnost sliši otroke avtoric Katarine Zadnik, Katarine Habe in Katarine Kompan Erzar, Prizadevanja za povezovanje glasbe in medicine: trenutni dosežki triletnega projekta B-AIR avtorjev Ane Kuder, Mance Kok, Saške Rakef in Igorja M. Ravnika in Radijske igre: Odpiranje vrata slikovnemu raziskovanju z otroki Ane Čorić, so sporočili iz RTV Slovenija.