STAznanost

Evropska vesoljska agencija predstavila novo generacijo astronavtov

Pariz, 23. novembra - Evropska vesoljska agencija (Esa) je danes predstavila pet novih astronavtov, ki so bili izbrani izmed 22.500 prijavljenih. Novo generacijo evropskih astronavtov sestavljajo Francozinja Sophie Adenot, Španec Pablo Alvarez Fernandez, Britanka Rosemary Coogan, Belgijec Raphael Liegeois in Švicar Marco Sieber.

Esa je v astronavtsko rezervo sprejela še 11 posameznikov in posameznic ter Britanca Johna McFalla, ki so mu pri 18 letih po prometni nesreči amputirali nogo, in se bo pridružil "parastronavtskemu" programu.

Vesoljska agencija je imena predstavila ob koncu dvodnevnega zasedanja ministrov 22 članic ESA, pristojnih za vesolje, ki je potekalo v Parizu.

Izbrana skupina bo zdaj opravila 12-mesečno osnovno usposabljanje, po katerem bodo pripravljeni, da nadaljujejo z usposabljanjem za vesoljsko postajo. Ko jim pri Esi odredijo misijo, jih nato čaka še usposabljanje za specifične naloge.

Od prejšnjega imenovanja evropske generacije astronavtov je minilo 13 let. Esa je letos prvič oblikovala še rezervo, kjer je najti posameznike in posameznice iz Velike Britanije, Italije, Španije, Avstrije, Francije, Nemčije, Češke, Poljske in Švedske.