STAznanost

V Velenju drugi festival konS modul

Velenje, 25. novembra - V Velenju se danes pričenja drugi festival konS modul, ki odpira pogled na sodobno raziskovalno umetnost in izpostavlja pomembnost prepleta znanosti in družbe ter njunega medsebojnega vpliva. V mestnem središču bodo na odprtih javnih prostorih na ogled izbrani umetniški projekti s presečišča umetnosti, biotehnologije, znanosti in tehnologije.

Aktualne teme iz sodobne raziskovalne umetnosti, ki bodo na ogled do 10. decembra, bodo razgrnila tudi predavanja, dokumentarni filmi in predstave. Razstavni del bodo spremljale intermedijske delavnice za različne starostne in tudi interesne skupine. Trk znanosti in umetnosti pa bo najglasneje odmeval v spremljevalnem glasbenem programu z najrazličnejšo elektronsko glasbeno sceno, ki prav tako prepleta vsebine konS modula, so sporočili organizatorji festivala.

Namen konS modula je širiti prepoznavnost mreže in njenega dela ter k sodelovanju privabiti nove napredno misleče posameznike, podjetja in druge organizacije, da skupaj raziskujejo pokrajine sodobnih raziskovalnih umetnosti, kritičnost do družbe, tehnologije, sveta, prihodnosti in napredka, preplet ljudi, živali, rastlin in drugih vrst ter ustvarjajo bolj etično in trajnostno prihodnost, s tem pa skupaj gradijo boljšo družbo.

V okviru festivala bodo tako med drugim nocoj pripravili koncert dolenjskega dua Darla Smoking, v ponedeljek bo na ogled avdio-vizualna razstava s posnetki gozdov in obale, ki nas spominjajo na dejstvo, da smo podobno prevodni kot drevesa sama.

Prav tako bodo v ponedeljek odprli tudi razstavo digitalnih kolažev v svetlobnih škatlah v izložbi Voila Beauty, v petek bo filmski večer, v okviru katerega bo osem sogovornic, ki delujejo v širokem spektru znanstvenih in tehničnih poklicev, predstavilo pogoje, v katerih so se začele zanimati za tehnologijo, na katere ovire so pri tem naletele in kako so se z njimi spopadale.