STAznanost

Kitajska na vesoljsko postajo Tiangong pošilja še tri astronavte

Peking, 28. novembra - Kitajska bo predvidoma v torek zvečer na svojo vesoljsko postajo Tiangong poslala novo tričlansko ekipo astronavtov, je danes sporočila kitajska vesoljska agencija. Astronavti se bodo pridružili trem kolegom, ki so na postajo prispeli v začetku junija. Ti se bodo decembra vrnili na Zemljo, nova ekipa pa bo v vesolju ostala predvidoma šest mesecev.

Vesoljsko plovilo Shenzhou 15 naj bi z vesoljskega izstrelišča Jiuquan na robu puščave Gobi vzletelo v torek ob 23.08 po lokalnem oziroma ob 16.08 po srednjeevropskem času. Na krovu plovila bodo tajkonavti Fei Junlong, Deng Qingming in Zhang Lu, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Kitajska je v prizadevanjih, da bi v vesolju dohitela ZDA in Rusijo, v svoj vesoljski program v zadnjih letih vložila milijarde evrov. Njene vesoljske ambicije je deloma okrepila tudi ameriška prepoved kitajskega sodelovanja na Mednarodni vesoljski postaji (ISS) zaradi domnevnega pomanjkanja preglednosti kitajskega vesoljskega programa.

Vendar pa je Kitajska v vesolju že dosegla določene uspehe. Med drugim je postala prva država, ki je z roverjem pristala na oddaljeni strani Lune, v začetku tega meseca pa se je njeno tovorno vesoljsko plovilo Tianzhou-5 v rekordnem času uspešno izstrelilo in priklopilo na Tiangong. V prihodnje Peking načrtuje nadaljnje misije na Luno in Mars.

Pri ISS sicer sodelujejo ZDA, Rusija, Kanada, Evropa in Japonska. Leta 2024 bi Tiangong lahko postala edina vesoljska postaja na svetu, če se bo ISS na pobudo ZDA tistega leta iz vesolja res umaknila.