STAznanost

Mineva 80 let od prve nadzorovane verižne reakcije

Ljubljana, 2. decembra - Danes mineva 80 let od prve nadzorovane verižne reakcije. Poskus so izvedli raziskovalci univerze v Chicagu v reaktorju Chicago Pile-1 pod vodstvom Nobelovega nagrajenca Enrica Fermija. Gre za pomemben mejnik v prizadevanjih za odkritje zanesljivega in trajnega vira energije, ki ni odvisen niti od vremenskih razmer niti od fosilnih energentov.

Kot so sporočili iz Društva jedrskih strokovnjakov Slovenije, je bil jedrski reaktor Chicago Pile-1 (CP-1) več metrov velika struktura, sestavljena iz opek čistega grafita in jedrskega goriva v obliki naravnega kovinskega urana. Stal je v prostorih igrišča za skvoš pod tribunami univerzitetnega atletskega stadiona.

"Reaktor CP-1 je bil pomemben mejnik v prizadevanjih za odkritje zanesljivega, trajnega vira energije, ki ni odvisen od vremenskih razmer niti od fosilnih virov energije. Človeštvo je takrat naredilo zelo pomemben korak v razvoju znanosti in tehnologije, na ta način pa danes proizvaja že desetino svetovne električne energije, in to z zelo majhnimi izpusti toplogrednih plinov," so zapisali v društvu.

Z električno energijo iz Nuklearne elektrarne Krško po njihovih navedbah pokrivamo med eno tretjino in eno četrtino vse porabe v Sloveniji, kar je približno toliko kot iz vseh ostalih obnovljivih virov energije skupaj. V Sloveniji jedrska energija zagotavlja približno polovico vse nizkoogljično proizvedene električne energije.

Nadzorovana verižna jedrska reakcija se v Sloveniji uporablja tudi v raziskavah, razvoju in medicini, so dodali.

Poleg jedrskega reaktorja krške nuklearke, ki ima 2000 megavatov toplotne moči, v Sloveniji deluje še raziskovalni reaktor Triga z 250 kilovati toplotne moči. Nahaja se v reaktorskem centru Instituta Jožef Stefan (IJS) v Brinju pri Ljubljani.

Ob obletnici bo danes potekal tudi spletni dogodek z naslovom Nuklearna energija za čistejšo prihodnost. Na njem bodo med drugim sodelovali predstavniki IJS, ki se bodo v živo oglašali z raziskovalnega reaktorja Triga.