STAznanost
Naravoslovje in tehnika

V Slovenijo spomladi prihajajo nadarjene mlade matematičarke sveta

Ljubljana, 6. decembra - Slovenija bo aprila prihodnje leto gostiteljica 12. Evropske dekliške matematične olimpijade. Po dozdajšnjih napovedih se bo tekmovanja udeležilo več kot 200 tekmovalk iz 50 držav, ki se bodo pomerile v reševanje problemskih nalog, so sporočili s Šolskega Centra Celje.

Sedemdnevno olimpijado od 13. do 19. aprila v Portorožu pripravlja Društvo matematikov, fizikov in astronomov Slovenije. Pri organizaciji sodeluje 150 ljudi, med njimi 40 matematikov, ki bodo sestavljali naloge, in približno 80 vodičev oziroma animatorjev.

Tekmovanja se bo iz vsake države udeležila štiričlanska ekipa nadarjenih srednješolk, ki bodo dva tekmovalna dneva po štiri ure in pol reševale tri naloge.

"Cilj tekmovanja je dati več dekletom priložnost za pridobivanje tekmovalnih izkušenj na mednarodnem prizorišču in na ta način odkriti, spodbuditi in izzvati matematično nadarjene mlade ženske," besede predsednice organizacijskega odbora Lucijane Kračun Berc povzema sporočilo za javnost.

Spodbujanje matematično nadarjenih žensk se zdi zelo pomembno tudi ministru za izobraževanje, znanost in šport Igorju Papiču, ki opozarja, da sta družba in gospodarstvo "zaradi stereotipa, da so naravoslovne in tehniške šole bolj primerne za fante kot dekleta, izgubila in še izgubljata velik del talentov". "Vzpodbujanje deklet k tehniškim in naravoslovnim študijem se najprej začne doma in nadaljuje v šoli," njegove besede povzema sporočilo.