STAznanost

Ameriško-slovenska izobraževalna fundacija proslavila dosežke v letu 2022

Ljubljana, 7. decembra - Ameriško-slovenska izobraževalna fundacija (ASEF) je v soboto pripravila virtualno praznovanje ob koncu leta, na katerem so proslavili napredek in dosežke ASEF v letu 2022. Na dogodku so podelili nagrado skupnosti ASEF, štipendisti ASEF pa so skupaj s svojimi mentorji predstavili rezultate sodelovanja.

Predsednik Slovenije Borut Pahor in častni sponzor ASEF, se je v svojem pismu zahvalil ASEF za uspešno sodelovanje v obeh predsedniških mandatih, pri čemer je izpostavil podelitev nagrad Uroša Seljaka. Uvodne besede so imeli gostje pooblaščeni minister - začasni odpravnik poslov na slovenskem veleposlaništvu v Washingtonu Andrej Medica, minister za izobraževanje, znanost in šport Igor Papič in minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Matej Arčon. Gostje so izpostavili doprinos ASEF, ki mladim zagotavlja neprecenljive izkušnje in služi kot most med Slovenijo in tujino.

Na dogodku sta spregovorila predsednik ASEF in slovenski častni konzul v Kaliforniji Thomas J. Brandi in soustanovitelj ASEF in profesor računalništva na Univerzi Stanford v ZDA Jure Leskovec. Brandi je opisal prve korake ASEF, od tega, da so le trije študenti postali štipendisti, do 200 štipendistov leta 2022. Leskovec pa je predstavil dejavnosti in projekte, ki so potekali v letu 2022. Organizirali so več kot 80 dogodki za skupnost ASEF in širšo javnost, ki so pokazali, "da sta slovenska skupnost in kultura močni po vsem svetu," so zapisali.

Štipendisti ASEF so skupaj s svojimi mentorji predstavili rezultate sodelovanja, ki so ga vzpostavili med 10-tedenskim raziskovalnim obiskom in po njem. Kot je dejala ena od mentoric ASEF, Klementina Fon Tacer, je "poslanstvo vsakega Slovenca, ki živi v tujini, da vrača svoji skupnosti." Štipendisti z različnih področij so spregovorili o ustvarjanju prijateljstev, osvajanju novih veščin in o tem, kako je štipendijski program ASEF za vedno spremenil njihovo življenje.

Na proslavi je ASEF podelil tudi nagrado skupnosti ASEF Jožetu Rožancu, "izjemnemu prostovoljcu, ki spreminja skupnost na bolje". Prejemnik nagrade je na dogodku zbrane spomnil, da "ustvarjanje skupnosti pomeni narediti nekaj več za ljudi in pomagati drug drugemu rasti". Njegov prispevek k ASEF in njegovim dejavnostim je izjemen, zato ASEF prvemu prejemniku nagrade skupnosti ASEF iskreno čestita.

Spremna glasbena nastopa je pripravil Jakob Kobal, štipendist ASEF generacije 2022, harmonikar, ki je letos začel študij glasbe na Berklee College of Music v Bostonu. Celoten dogodek sta povezovala Tjaša Mlakar, štipendistka ASEF generacije 2021, in Gašper Podobnik, štipendist ASEF generacije 2020.