STAznanost

V Cankarjevem domu naravoslovna razstava V vrtincu sprememb

Ljubljana, 12. decembra - V Galeriji Cankarjevega doma (CD) bodo drevi odprli veliko naravoslovno razstavo V vrtincu sprememb, ki so jo pripravili v sodelovanju s Prirodoslovnim muzejem Slovenije. Obiskovalca bo popeljala skozi evolucijo Zemlje od njenega nastanka ter opozorila na posledice podnebnih sprememb in propadanje biotske raznovrstnosti.

Kot je na novinarski konferenci pred odprtjem razstave povedala avtorica besedil in koncepta razstave Staša Tome, so strokovna izhodišča za postavitev vsebinsko zastavili v monografiji Presenetljivo življenje, ki spremlja razstavo. Rdeča nit postavitve je spreminjanje, saj tako na Zemlji kot tudi v vesolju nič ni stalno.

Na razstavi, ki je zasnovana interaktivno, je predstavljenih šest življenjskih okolij - gore, gozdovi, reke, stoječe celinske vode (jezera, močvirja in barja), travniki ter kras in kraško podzemlje -, v osrednjem delu pa je prikazano, kako človek spreminja svet.

Po besedah urednika monografije Tomija Trilarja je ozemlje Slovenije prepoznano za vročo točko biodiverzitete Evrope. Na njem živi približno 37.000 različnih vrst višjih organizmov, torej rastlin, gliv in živali. Še vedno so pogoste nekatere vrste, ki so v Evropi že zelo redke ali pa so ponekod že izumrle, zato je kar 355 območij, ki pokrivajo dobrih 37 odstotkov ozemlja države, uvrščenih v omrežje območij Natura 2000.

Razstava bo na ogled do 5. novembra 2023. Ob njej so pripravili bogat kulturno-vzgojni program.