STAznanost

Ministrstvo za izobraževanje vabi na posvet na temo prihodnosti vrednotenja raziskav

Ljubljana, 11. decembra - Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport pripravlja posvet z naslovom Prihodnost vrednotenja raziskav: prenova od zaveze do izvedbe. Na posvetu želijo deliti informacije o aktualnih pobudah za prihodnji razvoj vrednotenja raziskav na evropski ravni ter izmenjati mnenja o izzivih in prioritetah prenove na nacionalni ravni, so sporočili z ministrstva.

Posvet se bo odvijal 13. decembra 2022 med 10. in 14. uro v veliki dvorani ministrstva. Potekal bo v okviru pobude Platforma znanja, ki je nastala kot odziv na potrebo po rednem dialogu in krepitve sinergij med deležniki na področjih visokega šolstva, raziskav in inovacij.

Namenjen je vsem, ki so v različnih vlogah vpeti v proces vrednotenja raziskav: univerzam, raziskovalnim organizacijam, Javni agenciji RS za raziskovalno dejavnost (ARRS), Nacionalni agenciji RS za kakovost v visokem šolstvu (Nakvis), tvorcem politik, združenjem raziskovalcev ter ostalim predstavnikom raziskovalne in akademske skupnosti, so zapisali na ministrstvu.

Na ravni Evropske unije (EU) je bil julija letos objavljen dogovor o prenovi vrednotenja na področju raziskav. Na tej osnovi je bila s 1. decembrom 2022 vzpostavljena koalicija za napredek ocenjevanja na področju raziskav, ki so se ji že pridružile tudi nekatere slovenske institucije in organizacije.

Na posvetu bodo predstavniki Evropske komisije, Združenja evropskih univerz in Science Europe, treh institucij, ki so bile med gonilnimi silami navedenega procesa, predstavili nadaljnje aktivnosti na ravni EU. S ključnimi nacionalnimi deležniki želijo odpreti tudi razpravo o tem, kaj pobuda pomeni za slovensko raziskovalno okolje ter izmenjati poglede o glavnih prioritetah, izzivih in možnih rešitvah za izvedbo tovrstne prenove v Sloveniji. Dogodek bo zasnovan tako, da se zaključi s konkretnimi ugotovitvami in priporočili.

Posvet bo razdeljen na dve panelni razpravi z udeleženci. Prvi del posveta bo namenjen razpravi o procesu prenove na ravni EU in bo s spletno udeležbo govorcev potekal v angleškem jeziku, drugi pa izmenjavi pogledov na prioritete in izzive prenove na nacionalni ravni.

Prijava na dogodek je na voljo na povezavi https://www.eventbrite.com/e/472573779897.