STAznanost

Kmetijski inštitut med partnerji projekta za ekološko pridelavo semen

Ljubljana, 12. decembra - V okviru evropskega programa Obzorje se je oktobra začel štiriletni projekt Liveseeding, katerega cilj je izboljšati ekološko pridelavo semen in rastlin. Njegova vrednost je 6,6 milijona evrov, med 36 sodelujočimi organizacijami iz 15 evropskih držav pa je tudi Kmetijski inštitut Slovenije.

Projekt z naslovom Ekološka pridelava semena in žlahtnjenje rastlin za pospeševanje trajnostnih in raznovrstnih živilskih sistemov v Evropi (Liveseeding) je inovacijski projekt, ki bo izboljšal ekološko pridelavo v Evropi, so danes sporočili s kmetijskega inštituta.

Pričakujejo, da bo projekt prispeval k izboljšanju razpoložljivosti ekološkega rastlinskega razmnoževalnega materiala ekoloških sort številnih poljščin, kot tudi k okrepitvi in povečanju raznolikosti sektorja ekoloških semen ob upoštevanju zahtev trga.

S projektom Liveseeding se tudi prispeva k prehodu na okolju prijazne, podnebno nevtralne, zdrave in pravične prehranske sisteme, so še pojasnili na inštitutu.

Projekt se osredotoča na tri glavne dejavnike sprememb, to so dobava, povpraševanje po ekološkem semenu in sortah ter omogočanje okvirjev in usmeritev s pomočjo aktivnega političnega dialoga z nacionalnimi in evropskimi organi in oblikovalci politik.

Kako spodbuditi pridelavo ekoloških semen in žlahtnjenja rastlin zlasti v vzhodni in južni Evropi, kjer ostaja ta sektor še naprej premalo razvit, so razpravljali tudi na konferenci o oblikovanju politik o pridelavi ekoloških semen, ki je bila sredi oktobra v Zagrebu.

Na njej so med drugim opozorili, da čeprav evropska zakonodaja že sedaj zahteva uporabo le ekoloških semen v ekološkem kmetijstvu, pa se v tem sektorju še vedno potrjuje uporaba neekoloških semen. Ta odstopanja bi lahko presegli s shemo financiranja v okviru programa Obzorje ter tako uresničili cilj uporabe ekoloških semen v Evropi, so prepričani na kmetijskem inštitutu.