STAznanost

Papič na globalnem forumu izpostavil potrebo po izobraževanju o umetni inteligenci

Ljubljana, 14. decembra - Minister za izobraževanje, znanost in šport Igor Papič se je v Pragi udeležil prvega globalnega foruma o etiki umetne inteligence. Izpostavil je ključne izzive, s katerimi se kot družba soočamo in poudaril potrebo po izobraževanju oblikovalcev politik in širše javnosti o umetni inteligenci, so sporočili z ministrstva.

Forum je gostilo češko predsedstvo Svetu EU pod pokroviteljstvom Organizacije ZN za izobraževanje, znanost in kulturo (Unesco). Kot so zapisali na ministrstvu, gre za pomemben mejnik pri izgradnji močne mednarodne koalicije za zagotavljanje etičnega razvoja in uporabe umetne inteligence po vsem svetu.

Papič je pri sodelovanju na forumu izhajal iz vizije in usmeritev slovenskega Nacionalnega programa spodbujanja razvoja in uporabe umetne inteligence v Sloveniji do leta 2025 in stališč, ki jih je sprejela Slovenija do predloga uredbe EU o določitvi harmoniziranih pravil o umetni inteligenci, so pojasnili na ministrstvu.

Izpostavil je glavne izzive, s katerimi se kot družba soočamo. Poudaril je predvsem potrebo po izobraževanju oblikovalcev politik in širše javnosti o umetni inteligenci, pa tudi natančneje o globljem razumevanju glavnih etičnih vprašanj, ki jih je povzročila njena neregulirana uporaba, od katerih so nekatera morda še neznana.

Kar zadeva splošno populacijo, ureditev ne bo učinkovita, če ne bo širokega razumevanja njene vrednosti in vloge, so Papiča še povzeli v sporočilu za javnost.

Papič je izpostavil še, da priporočilo Unesca o etiki umetne inteligence oblikuje zelo jasno vizijo za ključna vprašanja, a potrebuje podporo z izobraževalnim gradivom, ki lahko pomaga obveščati oblikovalce politik in širšo javnost o tem, česa je sposobna umetna inteligenca in kaj je najbolj aktualno, tako v smislu pozitivnih kot negativnih vidikov razvoja tehnologij.

Ob robu foruma se je minister med drugimi sestal z namestnico generalne direktorice Unesca Gabrielo Ramos, predstavnikom avstrijskega ministrstva za podnebne aktivnosti, okolje, energijo, mobilnost, inovacije in tehnologijo Michaelom Wiesmüllerjem in direktorjem mednarodnega raziskovalnega centra za umetno inteligenco (IRCAI) pod okriljem Unesca s sedežem v Ljubljani Johnom Shawe Taylorjem.

Kot so pojasnili na ministrstvu, so pogovori tekli predvsem v smeri socioloških vidikov tehnologije in z njo povezano Družbo 5.0, izmenjavi izkušenj z delovanjem različnih inovacijskih sistemov ter prihodnosti mednarodnega raziskovalnega centa za umetno inteligenco.