STAznanost

Največjo knjižnico optične znanosti v Latinski Ameriki poimenovali po Slovenki

Leon, 18. decembra - Mehiška znanstvena agencija je pred dnevi največjo knjižnico optične znanosti v Latinski Ameriki, knjižnico v okviru Centra za optične raziskave (CIO) v mehiškem Leonu, poimenovala po slovenski znanstvenici Mariji Strojnik. Poimenovanje knjižnice zajema priimek njenega očeta in matere, zato se imenuje Biblioteca Marija Strojnik Pogacar.

Po poročanju lokalnih medijev knjižnica CIO zdaj nosi ime ženske, ki izstopa ne le zaradi svojega znanja, temveč tudi zaradi svojih človeških lastnosti.

Knjižnica ima največjo bibliografsko zbirko s področja optike v Latinski Ameriki in jo sestavljata osrednja knjižnica v mestu Leon in enota v Aguascalientesu. Gradiva, ki jih hranita, prispevajo k razvoju raziskovalnih dejavnosti in akademskega usposabljanja, je nedavno poročal spletni portal El Sol de Leon.

Generalni direktor CIO Rafael Espinosa Luna je na slovesnosti ob odkritju plošče s poimenovanjem dejal, da je centru v čast, da lahko ime znanstvenice zapiše v ime knjižnice centra. Poudaril je, da ni boljšega mesta za počastitev, ohranjanje in širjenje znanja o najpomembnejših prispevkih človeštva na področju optike, fotonike in drugih področjih.

"Ta slovesnost, ki nas danes združuje, je javno priznanje za odlično kariero naše drage doktorice Marije Strojnik Pogačar, ki je najvidnejša znanstvenica CIO in ena najuglednejših v naši Mehiki, je zaslužna, sodi v najvišji nivo raziskovalcev," pa je po poročanju portala dejala vodja mehiškega Nacionalnega sveta za znanost in tehnologijo Maria Elena Alvarez-Buylla Roces.

Marija Strojnik je ob odkritju spominske plošče dejala, da knjige vodijo k znanju, kulturi, vrednotam, opisovanju trpljenja in sanj človeštva. "Všeč so mi knjižnice, ker imajo veliko knjig, saj v življenju ni nič lepšega kot knjige," je med drugim dejala znanstvenica slovenskih korenin. Med drugim je spomnila, da je bila v času, ko je diplomirala na oddelku za optične znanosti na Univerzi v Arizoni, edina ženska v svoji generaciji.

Marija Strojnik, ki se je rodila leta 1950 v Ljubljani, je zaslužna profesorica na inštitutu za optične raziskave v Leonu. Julija letos je začela opravljati funkcijo predsednice častnega znanstvenega združenja Sigma Xi, katerega članica je že od leta 1987.

Združenje jo je leta 2021 nagradilo za prispevek k infrardeči astronomiji in odkrivanju ter raziskovanju eksoplanetov, pri čemer so izpostavili tudi njeno dolgoletno poučevanje, navduševanje drugih za znanost in pomoč ženskam ter pripadnikom manjšin, ki se želijo udejstvovati na znanstvenem področju.