STAznanost
Naravoslovje in tehnika

Vabilo na spletni pogovor z naslovom Kemikalije v okolju in telesu: med škodljivim in neznanim

Ljubljana, 20. decembra - Slovenska tiskovna agencija v okviru projekta STAznanost vabi na spletni pogovor z naslovom Kemikalije v okolju in telesu: med škodljivim in neznanim, ki bo potekal v sredo, 21. decembra ob 11.30. Spletni pogovor bo mogoče spremljati v živo na spletnem naslovu https://vzivo.sta.si/.

V sodobnem svetu smo ob industrializaciji in nenehni uporabi novih materialov stalno izpostavljeni množici kemikalij. Veliko jih prehaja v okolje, od tam pa preko uživanja hrane, pitja vode in vdihanega zraka v naše telo. Izpostavljeni smo jim že v prenatalnem obdobju in v zgodnjem otroštvu prek materinega mleka. Za nekatere med njimi vedo, da povzročajo hormonske motnje, avto-imune bolezni, diabetes, astmo in alergije ali vplivajo na razvoj rakavih obolenj, za mnoge pa vpliva na naše zdravje še ne poznajo.

Katere kemikalije najdemo v okolju, kaj so pokazale raziskave humanega biomonitoringa, kaj so raziskovalci našli v materinem mleku, kako pomembna je hrana v najbolj zgodnjem obdobju življenja, kakšno vlogo imajo različne kemikalije pri razvoju bolezni, kaj raziskovalce skrbi in kakšno regulacijo potrebujemo? O teh temah bomo spregovorili v spletnem pogovoru STAznanost z naslovom Kemikalije v okolju in telesu: med škodljivim in neznanim.

V pogovoru bodo sodelovali:

- izr. prof. dr. Tina Kosjek, raziskovalka Odseka za znanosti o okolju IJS,
- doc. dr. Jurij Trontelj, predavatelj na Fakulteti za farmacijo UL,
- prof. dr. Matej Orešič, profesor medicine na švedski Univerzi Örebro in vodja raziskovalne skupine na finski Univerzi Turku ter
- doc. dr. Evgen Benedik, predavatelj na Biotehniški fakulteti UL in klinični dietetik na Pediatrični kliniki UKC Ljubljana

Pogovor, ki ga bo vodila Martina Kolenc Novak, STA, bomo prenašali v živo na spletni strani https://vzivo.sta.si/.