STAznanost

Začel se je 7. simpozij slovenskih raziskovalcev v tujini

Ljubljana, 22. decembra - Začel se je 7. Simpozij slovenskih raziskovalcev v tujini, ki ga Društvo VTIS pripravlja skupaj z ministrstvom za izobraževanje, znanost in šport. Z dogodkom želijo vzpostaviti in utrditi vezi med slovenskimi raziskovalci v tujini in profesorji ter med raziskovalci in študenti v Sloveniji, z dolgoročnim namenom sodelovanja in deljenja dobrih praks.

Dogajanje v okviru dvodnevnega simpozija je z uvodnim nagovorom odprl minister Igor Papič. "Zahvaljujem se vam za skoraj 10-letno delo povezovanja raziskovalcev z vsega sveta z raziskovalci v Sloveniji. Želim si, da bi to sodelovanje, ki že obstaja, v naslednjih letih bistveno izboljšali."

V nagovoru je omenil tudi predvideno reorganizacijo ministrstva ter Agencije za raziskovalno dejavnost (ARRS), pri čemer je največja želja postaviti nov, razvojno-inovacijski steber financiranja raziskovalne dejavnosti. Prav tako si prizadevajo vsa razvojna sredstva drugih ministrstev prenesti na ta inovacijski steber, oblikovati nove javne razpise ter iskati sinergije med sektorji.

V nadaljevanju današnjega dogodka so na okrogli mizi spregovorili o občanski znanosti, kasneje pa se bosta zvrstila tudi dva panela, in sicer na temo bioinformatike in podnebnih sprememb. V petek bosta sledila še dva panela, prvi na temo arhitekture in gradbenih materialov, drugi na temo nevroznanosti in psihologije.

Na vsakem tematskem panelu, ki jim bodo predsedovali raziskovalci ter profesorji z univerz in raziskovalnih inštitutov v Sloveniji, bodo priznani slovenski raziskovalci v tujini predstavili svoje raziskovalno delo.

Partner dogodka je podjetje Novartis v Sloveniji.