STAznanost

Rusija bo morda poslala prazno vesoljsko plovilo po posadko ISS

Moskva, 23. decembra - Ruska vesoljska agencija razmišlja o predčasni vrnitvi treh članov posadke z Mednarodne vesoljske postaje (ISS), potem ko je njihovo plovilo sojuz začelo puščati. Med možnimi rešitvami se ponuja tudi izstrelitev praznega sojuza, na katerega bi se nato trojica vkrcala. Roskozmos in Nasa še ugotavljata, kaj je povzročilo manjšo poškodbo plovila.

Vesoljski agenciji sta zavrnili možnost, da bi poškodbo na zunanjem radiatorju povzročil meteoroid. Strokovnjaki sedaj ugotavljajo, ali je sojuz v dovolj dobrem stanju, da potnike varno vrne na Zemljo, ali bodo morali po njih poslati novo plovilo, poroča britanski BBC.

Posadko te misije na ISS tvorita kozmonavta Dmitrij Petelin in Sergej Prokopjev ter astronavt Frank Rubio, ki v orbiti krožijo od septembra. Skupno je na ISS trenutno sedem ljudi.

Poškodbo na sojuzu so zaznali v začetku meseca, ko so Nasine kamere zabeležile uhajanje hladila v obliki belih delcev v vesolje.

Nasin projektni menedžer za ISS Joel Montalbano je dejal, da bi novo plovilo po posadko najverjetneje lahko poslali konec februarja, torej le malo pred marcem, ko naj bi se po prvotnih načrtih končala aktualna misija.

Da je situacija pod nadzorom ter da posadka ni ogrožena, je v sredo za televizijski program Rusija-24 dejal vodilni mož Roskozmosa Jurij Borisov, poroča ruska tiskovna agencija Tass. Te navedbe so potrdili tudi pri Nasi.