STAznanost

Prva južnokorejska lunarna sonda vstopila v Lunino orbito

Seul, 28. decembra - Prva južnokorejska lunarna sonda Danuri je štiri mesece po izstrelitvi vstopila v Lunino orbito, je danes sporočilo korejsko ministrstvo za znanost in dodalo, da je sonda v orbito vstopila pred načrtovanim rokom. Njena izstrelitev je eden ključnih mejnikov za vesoljske ambicije Seula, ki namerava do leta 2030 na Luno poslati tudi vesoljsko plovilo.

Sonda Danuri je že v torek začela krožiti okoli Zemljinega edinega naravnega satelita, tam pa bo sedaj preučevala površino Lune za raziskovalne namene, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Sonda je avgusta vzletela s pomočjo rakete Falcon 9 podjetja SpaceX. Namestnik južnokorejskega ministra za znanost Oh Tae-sok je takrat dejal, da je Danuri šele začetek.

"Če bomo še bolj odločni in predani razvoju tehnologij za vesoljska potovanja, bomo lahko v bližnji prihodnosti dosegli tudi Mars," pa je poudaril Lee Sang-ryool, predsednik Korejskega inštituta za raziskave vesolja.

Med misijo bo sonda uporabljala šest različnih instrumentov, vključno z izjemno občutljivo kamero, ki jo je zagotovila Nasa in s pomočjo katere bo sonda preučevala površino Lune, da bi določila mesta za pristanek za prihodnje misije.

Po mnenju južnokorejskih znanstvenikov bo sonda Danuri, ki so jo gradili sedem let, državi utrla pot do ambicioznejših ciljev. Južna Koreja namreč načrtuje, da bo do leta 2030 na Luno poslala tudi svoje vesoljsko plovilo.

Južna Koreja je 12. največje gospodarstvo na svetu in ena od tehnološko najnaprednejših držav, vendar je na področju raziskovanja vesolja doslej nekoliko zaostajala.