STAznanost

Na Otoku danes prva izstrelitev vesoljske rakete iz britanskega ozemlja

Plymouth, 9. januarja - Velika Britanija bo danes iz predelanega letala Boeing 747 nad Atlantikom izstrelila svojo prvo raketo, ki bo v zemeljsko orbito ponesla devet satelitov. Letalo bo nekaj čez 22. uro vzletelo iz letališča Newquay v Cornwallu in nato iznad oceana blizu jugozahodne obale Irske v vesolje izstrelilo raketo LauncherOne.

Če bo polet v okviru misije Start Me Up uspel, bo to pomemben mejnik za britansko vesoljsko industrijo, saj bo pomenil rojstvo industrije vesoljskih izstrelitev na Otoku, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

"V zadnjih osmih letih smo bili priča naraščajočemu navdušenju nad nečim zelo ambicioznim in drugačnim za Cornwall, nad nečim, kar se je začelo kot projekt, za katerega ni veliko ljudi verjelo, da se bo kdaj uresničil," je povedala Melissa Thorpe, ki vodi letališče Spaceport Cornwall, od koder bo Boeing 747 vzletel.

Pri tem prvem poskusu izstrelitve rakete v orbito iz ozemlja Velike Britanije sodeluje ameriško podjetje Virgin Orbit, ki ga je ustanovil britanski podjetnik Richard Branson. Ta je eno svojih starih potniških letal preuredil tako, da lahko pod svojim levim krilom nosi raketo, imenovano LauncherOne, poroča britanski BBC.

Letalo, ki so ga poimenovali Cosmic Girl, bo na višini okoli desetih kilometrov nad Atlantikom v bližini jugozahodne irske obale izpustilo raketo, na kateri se bo nato vžgal njen lastni motor in jo ponesel v orbito.

Podjetje Virgin Orbit s sedežem v kalifornijskem Long Beachu je doslej izvedlo štiri uspešne izstrelitve raket nad Tihim oceanom. Če bo tudi tokratna izstrelitev potekala po načrtih, bo LauncherOne v orbito na višini več kot 500 kilometrov nad Zemljo spustil devet majhnih satelitov, ki se bodo uporabljali v civilne in vojaške namene.