STAznanost

Zgodovinski polet prve britanske rakete se je končal z neuspehom

Plymouth, 10. januarja - Izstrelitev prve britanske rakete se je končala z neuspehom, saj raketa ni dosegla vesolja. Raketo so v ponedeljek nad Atlantikom izstrelili iz predelanega letala Boeing 747, v vesolje pa bi morala ponesti devet satelitov. Raketa je uspešno prižgala motorje prve stopnje, napaka pa se je pojavila v motorjih druge stopnje, poroča britanski BBC.

Ker raketa ni dosegla vesolja, je bilo uničenih tudi vseh devet satelitov, saj se niso mogli utiriti v orbito okoli Zemlje.

Melissa Thorpe, vodja letališča Cornwall Spaceport v mestu Newquay, od koder je letalo z raketo tudi poletelo, je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa pojasnila, da je ob neuspehu misije zelo prizadeta. "To ni prvič, da smo bili potolčeni, vendar je to vseeno najtežji trenutek," je dejala Thorpe, a dodala, da bodo vztrajali še naprej.

Letalo z imenom Cosmic Girl je raketo izstrelila na višini 10,7 kilometra nad Atlantikom, nakar bi se morali prižgati motorji rakete, ki bi jo morali ponesti v vesolje. Tam bi v Zemljino orbito utirila devet satelitov, ki bi krožili na višini 500 kilometrov, uporabljali pa bi jih za civilne in vojaške namene.

Letalo je sicer ostalo nepoškodovano in se je vrnilo na letališče.

Če bi izstrelitev uspela, bi Velika Britanija postala ena izmed le devetih držav, ki imajo lastne izstrelitvene kapacitete za dostop do vesolja. Izstrelitev so sicer sprva načrtovali za obdobje pred božičem, a se je zapletlo zaradi tehničnih in pravnih težav.

Pri tem prvem poskusu izstrelitve rakete v orbito z ozemlja Velike Britanije je sodelovalo ameriško podjetje Virgin Orbit, ki ga je ustanovil britanski podjetnik Richard Branson. Ta je eno svojih starih potniških letal preuredil tako, da lahko pod krili nosi raketo.