STAznanost
Naravoslovje in tehnika

Študentka in vrhunska judoistka raziskala povezanost prehrane judoistov s tekmovalno uspešnostjo

Ljubljana, 12. januarja - Magistrska študentka na Biotehniški fakulteti v Ljubljani in vrhunska judoistka Maruša Štangar je raziskala povezavo med procesom hitre izgube telesne mase in tekmovalno uspešnostjo vrhunskih judoistov. Raziskava je dokazala, da so proces, posledice in zgodovina manipulacije telesne mase povezani z uspešnostjo na tekmovanjih.

Gre za eno prvih študij, ki ponuja vpogled v prakso hitre izgube teže judoistov svetovne elite in predstavlja dragocene informacije za skupnost borilnih športov, zlasti za trenerje. Objavljena je bila v znanstveni reviji The Journal of the International Society of Sports Nutrition, ki sodi v prvo četrtino znanstvenih revij na svetu na področju športne prehrane, so zapisali na Biotehniški fakulteti Univerze v Ljubljani.

V športu na splošno igra prehrana zelo pomembno vlogo, je ob tem pojasnil Evgen Benedik z biotehniške fakultete, sicer mentor študentke Maruše Štangar. Pri judu in drugih borilnih športih, kjer so tekmovalci razvrščeni v težnostne kategorije, pa je posebnost ta, da pred tekmovanji praktično vsi na hitro izgubijo nekaj telesne mase. Do uradnega tehtanja pred tekmovanjem tekmovalci z namenom optimalne fizične moči izgubijo telesno maso z različnimi metodami, ki temeljijo predvsem na zmanjšanju vode v telesu in vsebine prebavnega trakta.

Metod hitre izgube telesne mase se poslužuje kar 96 odstotkov udeležencev raziskave, najpogosteje začnejo s temi metodami pri starosti 16 do 17 let, najbolj zgodaj že pred 12. letom. Med hitro izgubo telesne mase prevladujejo negativni učinki, med katerimi je najpogosteje prisotno pomanjkanje energije, na drugem mestu je povečana agresija, jeza, sledijo težave s koncentracijo in zmedenost. Zaskrbljujoča pa je visoka pojavnost nezavesti, o kateri je poročalo kar 21 odstotkov udeležencev raziskave. Po drugi strani ima ta metoda pozitiven vpliv na samozavest in osredotočenost na tekmovanje.

V raziskavi jih je po besedah Benedika zanimalo predvsem to, ali sta pristop oziroma način uravnavanja telesne mase in uspešnost na vrhunskem članskem nivoju povezani. Izkazalo se je, da sta.

Ena izmed ključnih ugotovitev raziskave je, da se pri najuspešnejših judoistih pojavlja manj negativnih vplivov hitre izgube telesne mase in procesa regeneracije. Količina izgube telesne mase se med različno uspešnimi vrhunskimi judoisti sicer ne razlikuje značilno, kar nakazuje na to, da je pomembnejši sam pristop oziroma način uravnavanja telesne mase. Negativen vpliv na uspešnost pa ima lahko tudi zgodnji začetek uporabe metod hitre izgube telesne mase v karieri športnika.

Raziskava po besedah Benedika izstopa predvsem glede unikatnega vzorca. "Je prva, ki vključuje le vrhunske judoiste, in sicer več kot 130, med katerimi so olimpijski, svetovni in kontinentalni prvaki ter medalisti, predstavniki z vseh kontinentov in iz vseh ženskih in moških težnostnih kategorij. Številčen in dober vzorec pa je ključen za relevanten vpogled v prakse po svetu."

Pri pisanju članka so sodelovali: mentorja z Biotehniške fakultete Evgen Benedik in Blaž Cigić, vrhunska judoistka in sestra raziskovalke Anja Štangar ter doktorska študentka interdisciplinarnega študijskega programa Biomedicina in dolgoletna uspešna trenerka juda Volha Shtyrba.

Članek je prosto dostopen na povezavi: https://www.tandfonline.com/doi/epub/10.1080/15502783.2022.2099231?needAccess=true