STAznanost

Alma Mater z doktorskim programom na temo uporabe umetne inteligence

Maribor, 12. januarja - Zasebna univerza Alma Mater Europaea - ECM, ki ima sedež v Mariboru, jeseni uvaja doktorski študijski program Uporaba umetne inteligence. Vse večja uporaba naprednih tehnologij v vsakdanjem življenju namreč po njihovih navedbah povzroča veliko povpraševanje po strokovnjakih s tega področja.

Maribor, sedež Alma Mater Europaea.
Novinarska konferenca visokošolske izobraževalne ustanove Alma Mater, na kateri so med drugim predstavili nove študijske programe.
Predsednik Alma Mater Europaea Ludvik Toplak.
Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA

Maribor, sedež Alma Mater Europaea.
Novinarska konferenca visokošolske izobraževalne ustanove Alma Mater, na kateri so med drugim predstavili nove študijske programe.
Sedež Alma Mater Europaea.
Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA

"Tehnologije umetne inteligence so v zadnjih desetih letih naredile nov preboj, ki se iz dneva v dan stopnjuje in se uporablja na vseh področjih, zato je tako v svetu kot tudi pri nas nastala potreba po tovrstnih razvojnih študijskih programih, ki naslavljajo uporabo tehnologije umetne inteligence za razvoj družbe in sveta," je na današnji novinarski konferenci povedal predsednik Alma Mater Europaea Ludvik Toplak.

Po besedah vodje IT programov na omenjenem visokošolskem zavodu Mateja Mertika bo to prvi aplikativni doktorski program v Sloveniji na tem področju. Predstavlja nadaljevanje njihovih programov spletnih znanosti in tehnologij na prvih dveh študijskih stopnjah in se bo osredotočal na uporabo znanj umetne inteligence v gospodarstvu in javnih službah. Kot na ostalih doktorskih programih bo sprva odprtih okoli deset vpisnih mest, študij je plačljiv.

Predvidoma spomladi letos bodo na Alma Mater Europaea zagnali projekt za digitalno opismenjevanje starejših, v katerem bodo sodelovali študenti različnih smeri. Najprej v domu starostnikov v Ormožu, nato pa predvidoma še v domovih v Mariboru in okolici bodo po besedah vodje oddelka za komuniciranje in marketing Katarine Pernat izobraževali starejše na računalniškem področju. "Starejše bodo izobraževali, kako varno uporabljati splet, kako se elektronsko prijaviti na zdravstvene storitve, kako uporabljati spletno bančništvo ter še veliko drugega," je pojasnila.

Danes so na univerzi podelili priznanja pedagoškim sodelavcem. Zdravnica Jelka Helena Reberšek Gorišek je prejela priznanje za predano mentorsko delo in močan pečat na področju medicine, prava in etike, Dušanka Mičetić Turk priznanje za življenjsko delo na področju mentorstva iz pediatrije ter Lenart Škof priznanje za vrhunske znanstvene monografije na področju sodobne filozofije in etike.

V ponedeljek bodo gostili okroglo mizo na temo prizadevanj za mednarodno priznanje Slovenije iz mednarodnega zornega kota, kjer bodo svoje poglede med drugim predstavili nekdanji hrvaški predsednik Stipe Mesić, zadnji zunanji minister SFRJ Budimir Lončar in diplomat Valentin Inzko.

Marca pa bodo pripravili 11. mednarodno znanstveno konferenco Za človeka gre, ki se letos osredotoča na družbeni in tehnološki razvoj v službi varnosti in dostojanstva. Udeležbo sta med drugim potrdila predsednik Evropske akademije znanosti in umetnosti Klaus Mainzer in ekonomist Jeffrey Sachs.