STAznanost

Knjiga Od kvarkov do galaksij pomembna pridobitev na področju popularizacije znanosti

Ljubljana, 18. januarja - Raziskovalec na Kemijskem inštitutu Matej Huš je danes predstavil svojo knjigo Od kvarkov do galaksij, v kateri so zbrani njegovi različni poljudni in strokovni članki o znanosti in tehnologiji, ki jih je v zadnjih letih objavil v različni slovenski periodiki. Knjiga po njegovem mnenju pomeni pridobitev na področju popularizacije znanosti.

Kot je na predstavitvi knjige dejal njen urednik Marjan Žiberna, gre za antologijo, v kateri je zbranih okoli 26 različnih besedil. Avtor Matej Huš pa se v delu dotika vseh glavnih naravoslovnih ved, ki so fizika, kemija, biologija, matematika, svoj pogled pa usmeri tudi v računalništvo in astronomijo.

Med drugim podrobneje predstavi področje lažne znanosti oz. pojavljanja zavajajočih, lažnih novic na znanstvenem področju in se dotika vprašanja ločevanja kakovostne in nekakovostne znanosti. Sprašuje se o nenavadnih lastnostih in oblikah vode, ki predstavlja osnovno topilo in je hkrati osnovni gradnik življenja. V enem od prispevkov osvetljuje področje jedrskega zlivanja oz. fuzije in energijskih elektrarn, s katerimi so posredno povezane vse hujše podnebne spremembe. Nenazadnje predstavi teme, povezane s kvantno prepletenostjo, širitvijo vesolja, statističnim Símpsonovim paradóksom itd.

Knjiga po mnenju raziskovalca Huša predstavlja pridobitev na področju komuniciranja znanosti oz. popularizacije znanosti, saj je v prvi vrsti namenjena laični javnosti, ki jo zanimajo določene znanstvene teme, obenem pa tudi znanstvenikom. "Slednjim je lahko knjiga predvsem v pomoč pri spoznavanju področji, ki niso njihova lastna. V njej bodo zagotovo našli nekatere zanimive ali vsaj začetne usmeritve," je dejal.

Po besedah urednika je knjiga izjemno delo tudi v jezikoslovnem smislu. "Avtor me je navdušil s svojim natančnim jezikovnim izražanjem in bogastvom besednega zaklada," je dejal. Knjigo Od kvarkov do galaksij je sicer že pred mesecem izšla pri Kemijskem inštitutu.