STAznanost

Ta teden opazovanje ptic v naseljih

Ljubljana, 23. januarja - Društvo za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije tudi letos organizira opazovanje ptic, ki se pozimi pojavljajo v naseljih. Kdor želi sodelovati, naj ta teden pol ure opazuje ter beleži vrste in število opaženih ptic. V pomoč je spletna stran ptice.si, kjer so med drugim fotografije ptic in obrazec za posredovanje podatkov.

Z akcijo Ptice okoli nas želijo spodbujati k boljšemu zavedanju narave in spremljati, kaj se dogaja s pticami v naseljih, so sporočili iz društva.

V lanskem letu je sodelovalo 892 opazovalcev. Skupaj so opazili več kot 13.000 ptic, ki so pripadale 73 vrstam. Najštevilčnejši so bili domači vrabci, sive vrane in velike sinice.

"S primerjavo podatkov o številu ptic med različnimi leti bomo lahko sklepali, ali njihovo število v naseljih upada ali narašča. Spremembe v številu ptic pa posredno govorijo tudi o kakovosti našega okolja," so dejali v društvu.

Akcija opazovanja ptic se je začela danes in bo potekala do nedelje. "Enkrat v tem obdobju si izberete pol ure, ko opazujete in beležite vrste in število opaženih ptic," so navedli in dodali, da so za pomoč pri prepoznavanju vrst pripravili letak s fotografijami ptic. Več informacij je na spletni strani ptice.si.

Sodelujoči lahko ptice opazujejo skozi okno ob krmilnici ali se odpravijo na sprehod okrog doma, šole ali vrtca. "Tudi če ptic v izbranem času ne boste opazili, je to za nas pomemben podatek," so poudarili.

Opažanja pričakujejo do konca februarja. Podatke je treba poslati prek spletnega obrazca, izpolniti pa je mogoče tudi letak ter ga poslati po pošti na društvo za opazovanje in proučevanje ptic.