STAznanost

V Spominčici nasprotujejo trženju testov ali zdravljenj, dokler jih stroka ne ovrednoti kot etičnih in učinkovitih

Ljubljana, 26. januarja - Slovensko združenje za pomoč pri demenci Spominčica podpira raziskovalne napore strokovnjakov, a nasprotuje promociji in komercialnemu trženju diagnostičnih testov ali zdravljenj, dokler jih stroka ne ovrednoti kot etičnih in učinkoviti, so sporočili.

Stališče združenja je odziv na ponudbo načinov za zgodnjo diagnozo in "zdravljenje" demence, ki se v zadnjem času pojavljajo na slovenskem tržišču. Kot opažajo, to v javnosti, zlasti pa med bolnike in oskrbovalce vnaša nemir, predvsem pa upanje tudi tam, kjer ga znanost še ne more potrditi.

Kot primer take situacije so izpostavili nedavno predstavitev rezultatov raziskave Pomni, na kateri so predstavili značilnosti novega presejalnega testa za oceno kognitivnih sposobnosti zdravih starejših.

Dolgoletni predstojnik kliničnega oddelka za bolezni živčevja Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana Zvezdan Pirtošek je ob tem poudaril, da na na tej stopnji test s strani stroke ni potrjen. Predsednica združenja Spominčica Štefanija Lukič Zlobec pa je opozorila, da je pri takih raziskavah potrebna previdnost in etična občutljivost.

Kljub temu pa je na spletni strani podjetja zapisano, da je "razvilo novo metodo za zgodnje presejalno odkrivanje demence" in jo že komercialno trži, so v sporočilu za javnosti opozorili v Spominčici.