STAznanost

Pri analizi balona dojenčka Trumpa sodelovala slovenska raziskovalka Tjaša Rijavec

London/Ljubljana, 27. januarja - V Londonskem muzeju so v sklopu konservatorskih del ponovno napihnili ogromen otroški balon z obrazom nekdanjega ameriškega predsednika Donalda Trumpa. Pri analizi balona je sodelovala tudi mlada raziskovalka Tjaša Rijavec s Fakultete za kemijo in kemijsko tehnologijo Univerze v Ljubljani.

Kot so v Londonskem muzeju zapisali v sporočilu za javnost, so pri analizi sestave plastike sodelovali z znanstveniki z Univerzitetnega kolidža v Londonu (UCL) in Univerze v Ljubljani.

Mlada raziskovalka Tjaša Rijavec je za STA zapisala, da so raziskovalci Univerze v Ljubljani sodelovali v interdisciplinarni raziskavi na področju dediščinske znanosti, ki je preučevala stabilnost in tveganje pri razstavljanju šest metrov visokega in tri metre širokega balona iz polivinilklorida (PVC).

Balon prikazuje Trumpa kot dojenčka v plenicah in s telefonom v rokah. Ko je prešel v last Londonskega muzeja, je muzej navezal stik z znanstveniki z Laboratorija za dediščinsko znanost Ljubljana (HSLL) in UCL za boljše razumevanje dolgoročnega obnašanja takšnega materiala in vpliva pogojev hranjenja in razstavljanja na njegovo razgradnjo.

Konserviranje, razstavljanje in shranjevanje dojenčka Trumpa po besedah Tjaša Rijavec predstavlja zapletene tehnične in etične izzive. Ko govorimo o dolgoročnem ohranjanju se moramo zavedati stabilnosti polimera in mehčal kot tudi pogojev hrambe tega predmeta, je zapisala Tjaša Rijavec.

V HSLL je analizirala material, iz katerega je izdelan balon in s pomočjo preiskav pospešene razgradnje preučevala stabilnost mehčal v materialu. Pri hranjenju predmetov iz PVC je namreč problematična izguba mehčal in s tem povezana izguba prožnosti materiala, kar lahko privede do deformacije površine in pojava razpok, je pojasnila.

Sodelovanje znanstvenikov iz HSLL in UCL s konservatorji iz Londonskega muzeja je vodilo do razvoja matematičnih modelov in priporočil glede hrambe. Izpraznjen balon je lahko skladiščen v neprodušni embalaži, kratkotrajne - enotedenske do 6-mesečne - razstave pa so možne v zaprtih prostorih, saj na osnovi modelov ne predvidevajo zaskrbljujočih izgube mehčala. Ti rezultati so konservatorjem podali osnove za razvoj presoje tveganj med skladiščenjem in razstavljanjem, je še zapisala Tjaša Rijavec.

V Londonskem muzeju so balon dojenčka Trumpa nedavno ponovno napihnili, ker testirajo njegovo tesnjenje za prihajajoče razstave in premik na novo lokacijo Londonskega muzeja v londonski predelu West Smithfield, kjer naj bi muzej vrata odprl leta 2026.