STAznanost

Na mariborski univerzi ob rektorjevem dnevu podelili nagrade in priznanja

Ljubljana, 30. januarja - Na Univerzi v Mariboru so na tradicionalni slovesnosti ob rektorjevem dnevu podelili priznanja in nagrade vsem, ki so v minulem letu še posebej izstopali s svojimi uspehi in dosežki, so sporočili z univerze.

Plaketo Leona Štuklja za izvrstne športne dosežke je prejel Enej Marinič s Fakultete za logistiko Univerze v Mariboru (UM), ki ga je Judo zveza Slovenije razglasila za najboljšega judoista leta 2021.

Kar 17 študentov je prejelo rektorjevo nagrado, ki jo na predlog matične fakultete prejmejo študenti z najboljšim študijskim uspehom v svoji vpisni generaciji. Za uspešno znanstvenoraziskovalno delo na različnih področjih udejstvovanja pa so študenti prejeli Perlachova priznanja in nagrade, poimenovane po profesorju matematike in medicinskih ved, ki se je leta 1490 rodil v Svečini pri Mariboru, leta 1549 pa je postal celo rektor dunajske univerze.

V znak zahvale za odlično sodelovanje je na predlog Medicinske fakultete UM svečano listino prejela Sonja Pezelj-Ribarić, in sicer za strokovno pomoč v nastajanju študijskega programa dentalna medicina. Je redna profesorica številnih študijskih predmetov na Univerzi na Reki in Univerzi v Osijeku ter dekanja Fakultete dentalne medicine Univerze na Reki, na študijskem programu dentalna medicina na Medicinski fakulteti UM pa je nosilka predmeta oralna medicina.

Zahval in čestitk so bili deležni tudi zaposleni na univerzi. Nagrado za sodelovanje z gospodarstvom in prenos znanja sta prejela Bojan Rosi s Fakultete za logistiko UM in Domen Mongus s Fakultete za elektrotehniko, računalništvo in informatiko UM, in sicer za izjemen doprinos na področju povezovanja univerze z okoljem z namenom prenosa znanja.

Rektor UM Zdravko Kačič je v svojem nagovoru čestitam vsem nagrajencem ter dodal, da naj bo nagrada "vzpodbuda, v zavedanju, da se je za znanje potrebno potruditi". "Zaslužena priznanja za vaš dragoceni prispevek naj vas navdihujejo na nadaljnji poti, vse nas pa spodbujajo, da se še naprej trudimo odgovorno in zavzeto opravljati vsakodnevno delo v dobrobit univerze. Ob osebni rasti 'do krova in pravega kova', kot bi dejal pesnik Tone Pavček, naj nikoli ne usahne naš notranji zagon za iskanje resnice, odgovorov in znanja."