STAznanost

Kirurgi v UKC Ljubljana med prelomno operacijo čeljusti bolnici pomagali s 3D-tehnologijo natisnjenimi vsadki

Ljubljana, 6. februarja - Na Kliničnem oddelku za maksilofacialno in oralno kirurgijo UKC Ljubljana so decembra zdravniki prvič v Sloveniji in tudi širše v tem delu Evrope operirali bolnico s hudo skeletno čeljustno nepravilnostjo z uporabo posebej zanjo prilagojenih vsadkov in vodil, ki so jih natisnili s 3-D tehnologijo, so poročali v internem časopisu UKC Ljubljana.

Operacijo, ki so jo izvedli Mojca Knez, Žiga Kovačič in David Vozlič, so na daljavo načrtovali z belgijskim podjetjem Materialise, ki je vodilno v 3D načrtovanju in tiskanju na svetu, kritje stroškov načrtovanja in materiala pa je omogočilo slovensko podjetje Metalka media. Kirurgi so opravili tudi premik obeh čeljusti za popravo skeletne nepravilnosti.

V preteklosti so se operacije nesorazmerne čeljusti na začetku izvajale tako, da so razžagali spodnjo in zgornjo čeljust, ju z žicami privili v želeni položaj, potem pa je moral biti bolnik v takem položaju dva meseca, dokler se niso rane zacelile, je za portal MMC RTVS pojasnila Knez.

Ortognatska kirurgija je doživela velike premike s 3D in CAD/CAM tehnologijo. Individualni implantati pa so v maksilofacialni kirurgiji odgovor na izziv personalizirane medicine. Pomenijo še korak naprej, saj omogočajo natančnejše načrtovanje operacij, krajši operativni čas in boljše estetske rezultate, so decembra v internem časopisu pojasnili na UKC Ljubljana.

"Novejše tehnologije omogočajo boljši postopek, s 3D-tehnologijo vse delamo računalniško: sken spodnjega in zgornjega zobnega loka prenesemo v CT (računalniška tomografija op. STA) in se računalniško igramo. Zadnji trend je pa, da so bili še vsadki individualno natisnjeni za pacientko. Niso bile torej konfekcijske ploščice, ampak so, glede na premike, na naše želje, v Belgiji natisnili prav posebej zanjo prirejene ploščice. To je bilo prvič narejeno pri nas," je Knezova pojasnila za MMC RTVS.

Ortognatska kirurgija omogoča bolnikom poleg ureditve griza, kar je bila paradigma pred desetimi leti, tudi ustrezne obrazne poteze in položaj aerodigestivnega trakta, torej organov zgornjega dela dihal in prebavil. S tem se bolniku omogočijo normalno prehranjevanje, govor in dihanje, rezultat pa pomembno vpliva tudi na samopodobo in samozavest, ki sta pomembni komponenti duševnega zdravja vsakega posameznika, so še pojasnili na UKC Ljubljana.