STAznanost
Naravoslovje in tehnika

Slovenski biologi se tudi letos pridružujejo praznovanju mednarodnega Darwinovega dneva

pripravila Manca Ahčin

Ljubljana, 10. februarja - Na mednarodni Darwinov dan, ki ga bomo obeležili v nedeljo, zaznamujemo rojstni dan angleškega naravoslovca Charlesa Darwina, ki se je rodil 12. februarja 1809. Praznovanju se letos ponovno pridružujejo tudi slovenski biologi. Obletnico Darwinovega rojstva bodo med drugim obeležili na osrednjem dogodku v zbornični dvorani Univerze v Ljubljani.

Darwinov dan v Sloveniji praznujemo od leta 2017. Dogodek organizira Društvo biologov Slovenije, v letošnjem letu pa jih pri organizaciji podpira tudi Biotehniška fakulteta Univerze v Ljubljani. Eden glavnih ciljev praznovanja je osveščanje skupnosti o pomenu znanosti kot orodju za izboljšanje človeštva, piše na spletni strani mednarodnega Darwinovega dneva.

Društvo biologov: predmetu biologija je treba vrniti polno integriteto

Kot meni predsednica Društva biologov Slovenije Anita Jemec Kokalj, prebivalci Slovenije izkazujejo izjemno nizko stopnjo zaupanja v znanost. "Kaže, da biološko izobraževanje v javni šoli ne opravlja svojega poslanstva v polni meri, v društvu biologov pa poznamo sistemske razloge za to in si jih prizadevamo spremeniti," je navedla.

Med drugim si tako želijo okrepiti pouk biologije v javni šoli, biološki stroki povrniti pristojnost nad vertikalo biološkega izobraževanja, predmetu biologija pa vrniti polno integriteto.

"V zadnjih letih se je izkazalo, kako izredno pomembna je komunikacija znanosti nasploh in tudi tu moramo biologi prevzeti bolj aktivno vlogo ter čutiti večjo odgovornost do tega poslanstva," je poudarila. V društvu si zato prizadevajo podpirati tovrstne aktivnosti, tudi z organizaciji praznovanja mednarodnega Darwinovega dneva. Slednji je namenjen tudi spodbujanju odlik, ki so Darwina vodile ob odkrivanju zakonitosti evolucije.

Po mnenju profesorice Petre Golja z oddelka za biologijo na biotehniški fakulteti, je "vezivna nit, ki povezuje celotno biologijo, evolucijska misel, zato je še kako prav, da se v februarju poklonimo njenemu velikanu Charlesu Darwinu".

Darwin za biologe eden največjih znanstvenikov in naravoslovcev zahodne civilizacije

Po besedah profesorja Petra Trontlja z ljubljanske biotehniške fakultete, Darwinov največji doprinos k človeški zakladnici znanja predstavlja njegova razlaga vseh raznolikih oblik življenja, ki danes naseljujejo naš planet in so na njem živele v preteklosti.

"Darwin je podkrepil in poglobil domneve predhodnikov, da so te oblike, vrste živih bitij, nastale sčasoma in postopoma, z majhnimi spremembami iz prednikov, ki so bili zelo drugačni od današnjih vrst," je pojasnil.

Kot je poudaril, je Darwin kot prvi ugotovil, da je gonilna sila tega spreminjanja različna razmnoževalna uspešnost posameznikov, ki se med sabo znotraj iste vrste nekoliko razlikujejo. "Darwinov naravni izbor je osnova za prilagajanje na okolje, obenem pa edina naravna sila, ki oblikuje navidezno smiselne in inteligentno zasnovane organizme," je poudaril.

Človeštvo je torej z Darwinom dobilo znanstveno razlago svojega lastnega izvora in razlago nastanka vseh živih bitij. Darwin pa je ljudem tudi nehote naložil breme odgovornosti za ohranitev življenja na zemlji v vsej svoji pestrosti, meni Trontelj. "Če ni nikogar, ki bi nas ustvaril, ni tudi nikogar, ki bo popravljal naše napake in vračal vrste, ki smo jih ljudje v svoji nespameti in pohlepu iztrebili. In mi sami smo tisti, ki bomo nosili posledice uničene narave," je opozoril.

Po njegovih besedah Darwina biologi častijo kot enega največjih znanstvenikov in naravoslovcev zahodne civilizacije. "Njegova evolucijska teorija je ena osrednjih znanstvenih teorij, morda celo najvplivnejša in za človeštvo najusodnejša," izpostavlja. Dodal je, da je malo je področij človekovega delovanja, ki se jih evolucija in naravno izbiranje ne dotikata.

V Sloveniji bodo dan obeležili z osrednjim dogodkom na Univerzi v Ljubljani

V sklopu praznovanja po Sloveniji še ne poteka veliko dogodkov, si pa v Društvu biologov Slovenije želijo, da bi k praznovanju pristopile tudi šole in druge izobraževalne inštitucije. Obletnico Darwinovega rojstva bodo danes s pričetkom ob 17. uri obeležili v zbornični dvorani Univerze v Ljubljani. Na dogodku bo Božo Frajman z Inštituta za botaniko Univerze v Innsbrucku predstavil predavanje z naslovom Od genov do cvetov: evolucija raznolikosti rastlin.

"Z udeležbo na predavanju se učitelji dodatno izobražujejo in znanje prenašajo na mlajše generacije. Prav slednje se nam zdi izredno pomembno tudi za krepitev pomena biologije in znanosti nasploh v družbi in v izobraževalnem sistemu, kar je mnogokrat spregledano," je poudarila Jemec Kokalj.

Letošnjemu praznovanju se pridružujejo tudi pedagogi in raziskovalci ljubljanske biotehniške fakultete. Profesorica Petra Golja bo v počastitev mednarodnega Darwinovega dne postavila tudi spletno učilnico za projekt Jaz, žival. Vsebine za spletno učilnico so pripravili v okviru Evropske noči raziskovalcev, sedaj pa bodo v spletni obliki na voljo vsem zainteresiranim osnovnošolcem in dijakom ter njihovim učiteljem, piše na spletni strani fakultete.