STAznanost

Pirc Musar: Spodbujajte ženske za poklicno usposabljanje in študij naravoslovja

New York, 11. februarja - Spodbujajte ženske, da vstopajo v poklicno usposabljanje in študij naravoslovja, tehnologije, inženirstva in matematike, je na petkovem zasedanju ob 8. mednarodnem dnevu žensk in deklet v znanosti, ki ga je na sedežu ZN v New Yorku organizirala fundacija The Royal Academy of Science International Trust (RASIT), dejala predsednica Nataša Pirc Musar.

"Vse dejavnosti, od znamk, ki jih je izdalo nacionalno poštno podjetje, na katerih so upodobljene slovenske znanstvenice, do nagrade za inženirko leta, katere ponosna častna pokroviteljica sem, so pomembne za to, da promoviramo znanost med ženskami in dekleti ter proslavimo njihove znanstvene dosežke," je v nagovoru preko videopovezave dejala Pirc Musar.

Po njenih besedah so namreč takrat, ko so ženske vključene v upravljanje z naravnimi viri, izidi boljši za vse - v socialnem, ekonomskem in okoljskem smislu.

"Glasovi in izkušnje žensk morajo biti del oblikovanja, uresničevanja in vrednotenja politik in programov na področju vode in trajnostnega razvoja, vključno z vodo kot človekovo pravico," je poudarila in dodala, da je Slovenija kot soustanoviteljica Mednarodnega raziskovalnega centra za umetno inteligenco (IRCAI) pod okriljem Unesca odločena, da bo razvijala in uporabljala svojo znanstveno in raziskovalno mrežo za trajnostno in etično rabo umetne inteligence, ki upošteva tudi vidik spola.

Kot je še dejala predsednica, bo Slovenija še naprej spodbujala enakost spolov na političnem, socialnem, kulturnem, varnostnem in ekonomskem področju, prav tako pa se bo zavzemala za popoln dostop žensk in deklet do kakovostne izobrazbe.