STAznanost

Asteroid razsvetlil nebo nad Rokavskim prelivom

London, 13. februarja - Majhen asteroid je ponoči nad Rokavskim prelivom poskrbel za nenavadno svetlobno predstavo. Nebesno telo, poimenovano Sar2667, s premerom približno enega metra, je vstopilo v atmosfero in bilo malo pred 3. uro zjutraj po lokalnem času na nebu vidno kot ognjena krogla. Pojav so s posnetki in fotografijami obeležili številni navdušenci.

Evropska vesoljska agencija (Esa) je pred tem na Twitterju napovedala, da bo asteroid v Zemljino atmosfero vstopil nad severom Francije. Glede na navedbe agencije je bil tokrat prihod asteroida vnaprej napovedan šele sedmič, kar so označili za "znak hitrega napredka globalnih zmogljivostih za zaznavo asteroidov".

Asteroidi so majhni kamniti predmeti, ki krožijo okrog sonca, znanih je več kot 1,1 milijona. Raziskovalci so jih v bližini Zemlje zaznali več deset tisoč, od tega približno 10.000 s premerom več kot 140 metrov. Ni pa med njimi nobenega, ki bi lahko v doglednem času padel na naš planet, navaja nemška tiskovna agencija dpa.

Zadnji asteroid, čigar vstop v atmosfero je bil napovedan vnaprej, so sicer novembra lani videli na nebu nad Ontariom v Kanadi, na spletni strani poroča britanski BBC.

Oktobra lani pa je ameriški vesoljski agenciji Nasa prvič dotlej uspelo, da je s pomočjo trčenja sonde spremenila smer gibanja enega od asteroidov. Iskali so namreč odgovore, kako bi se lahko Zemlja zaščitila pred bližajočim nebesnim telesom. Prav padec asteroida pred približno 66 milijoni let namreč glede na dognanja znanstvenikov velja kot najverjetnejši vzrok za izumrtje dinozavrov.