STAznanost

Na dogodku fakultete za strojništvo razbijali mite o strojnem inženirstvu kot izključno moškem svetu

Ljubljana, 14. februarja - Na Fakulteti za strojništvo Univerze v Ljubljani (FS UL) je ob mednarodnem dnevu žensk in deklet v znanosti, ki ga obeležujemo 11. februarja, potekal dogodek Ženske in dekleta v strojništvu. Na dogodku so uspešne inženirke strojništva delile svoje karierne zgodbe in razbijale mite o strojnem inženirstvu kot izključno moškem svetu.

Ljubljana, Fakulteta za strojništvo UL.
Dogodek Strojne fakultete UL z naslovom Ženske in dekleta v strojništvu.
Kandidatka za inženirko leta 2022 ter projektna in produktna vodja v razvoju v podjetju Mahle Electric Drives Slovenia Neža Guzelj.
Foto: IFP, d.o.o.

Ljubljana, Fakulteta za strojništvo UL.
Dogodek Strojne fakultete UL z naslovom Ženske in dekleta v strojništvu.
Prejemnica štipendije nacionalnega programa L'Oréal-Unesco Za ženske v znanosti in asistentka v Laboratoriju za hlajenje in daljinsko energetiko Fakultete za strojništvo UL Katja Klinar.
Foto: IFP, d.o.o.

Ljubljana, Fakulteta za strojništvo UL.
Dogodek Strojne fakultete UL z naslovom Ženske in dekleta v strojništvu.
Dekan fakultete Mihael Sekavčnik.
Foto: IFP, d.o.o.

Udeleženke okrogle mize so poudarile, da tako na fakulteti kot tudi v delovnem okolju nimajo slabih izkušenj z moškimi kolegi. "Kot v vsaki službi, se je treba dokazati z znanjem in kompetencami. Ko to storiš, resnično ni pomembno, kdo opravi delo. Pomembno je, da je delo opravljeno kvalitetno in pravočasno", je povedala inženirka leta 2022 in letalska mehaničarka v podjetju Adria Tehnika Rosana Kolar.

Po mnenju asistentke v Laboratoriju za hlajenje in daljinsko energetiko FS UL ter prejemnice štipendije programa L'Oréal-Unesco Za ženske v znanosti Katje Klinar štejejo predvsem znanje in sposobnosti. "Kot ženski mi ne postavljajo ovir, niti nimam privilegijev. Res pa je, da ženske vnašamo v time drugačno dinamiko, kar je za delovanje tima dobro."

"Čeprav delamo na zelo različnih področjih - od letalstva do magnetnega hlajenja - sem sama zaplula v bolj projektne vode. To dokazuje ne samo, da je strojništvo široko in interdisciplinarno, temveč tudi, da inženirke strojništva uspešno delujemo na vseh področjih," pa je izpostavila kandidatka za inženirko leta 2022 ter projektna in produktna vodja v razvoju v podjetju Mahle Electric Drives Slovenia Neža Guzelj.

Inženirke so se strinjale, da čeprav strojništvo oziroma inženirstvo nasploh velja za moško domeno, so ženske tiste, ki jih je včasih strah vstopa na to področje.

Kot je povedal dekan fakultete Mihael Sekavčnik, zgolj organizacija tovrstnih dogodkov ni dovolj, zato si na fakulteti prizadevajo študentkam in sodelavkam nuditi oporo v čim večji meri. "Del naše usmeritve je tako tudi ničelna toleranca do kakršne koli diskriminacije na podlagi spola in drugih osebnih okoliščin."