STAznanost
Medicina in zdravje

Na mariborski univerzi nekaj več vpisnih mest za psihologijo in dentalno medicino

Maribor, 15. februarja - Univerza v Mariboru razpisuje za študijsko leto 2023/24 skupno 4554 vpisnih mest za 81 študijskih programov. Za redni študij zdravstvene nege in splošne medicine bo ponovno na voljo 120 oziroma 106 vpisnih mest ter na dentalni medicini 24, kar je štiri več kot lani. Za redni študij psihologije so razpisali 50 mest, kar je 15 več kot lani.

Maribor, UM. Novinarska konferenca Univerze v Mariboru pred informativnimi dnevi. Univerza v Mariboru. Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA

Maribor, UM.
Novinarska konferenca Univerze v Mariboru pred informativnimi dnevi.
Univerza v Mariboru.
Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA

Maribor, UM. Novinarska konferenca Univerze v Mariboru pred informativnimi dnevi. Rektor Zdravko Kačič in prorektorica za študentska vprašanja Nomi Hrast. Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA

Maribor, UM.
Novinarska konferenca Univerze v Mariboru pred informativnimi dnevi.
Rektor Zdravko Kačič in prorektorica za študentska vprašanja Nomi Hrast.
Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA

Rektor Zdravko Kačič je na današnji novinarski konferenci pred informativnimi dnevi v petek in soboto izpostavil, da Univerza v Mariboru ostaja zavezana odličnosti tako na področju izobraževanja kot raziskovanja, hkrati pa se intenzivno vključuje v evropske integracijske procese.

"Na mednarodnih lestvicah se redno uvrščamo med štiri odstotke najuglednejših univerz na svetu. V prihodnje želimo dati še večji poudarek možnosti študentk in študentov, da se že v času študija vključujejo v znanstveno-raziskovalno delo," je povedal.

Zadovoljen je, da bodo lahko informativne dneve ponovno izvedli v prostorih fakultet. Ohranjajo pa tudi možnost spremljanja na daljavo. Na spletni strani univerze je dejavna skupna spletna točka informativni.um.si, podrobne informacije so zbrane tudi na spletnem zavihku univerze moja.UM. V živo bodo informativni dnevi potekali v petek ob 10. in 15. uri ter v soboto ob 10. uri.

V soboto z začetkom ob 12. uri bo organiziran skupni del, v okviru katerega bodo predstavili prijavno-sprejemni postopek, na novo vzpostavljeno Študentsko središče UM, Karierni center in druge informacije. Fakultete bodo priredile tudi neformalna srečanja Klepet ob kavi s študentkami in študenti.

Za študijsko leto 2023/2024 bo na Univerzi v Mariboru nekaj več vpisnih mest kot lani, in sicer za redni študij 3769 in izredni študij 785. Nanašajo se na 49 univerzitetnih, 29 visokošolskih in tri enovite magistrske študijske programe.

Na nobenem študijskem programu ne zmanjšujejo števila vpisnih mest, zvišujejo pa jih na rednih študijih kemije, kemijske tehnologije, prava, dentalne medicine in na željo vlade tudi psihologije. Postopek prijave je enak kot lani.

Prorektorica za študijsko dejavnost Mihaela Koletnik je med prednostmi mariborske univerze navedla delovanje na osmih lokacijah po Sloveniji, učinkovit sistem tutorstva, intenzivno povezovanje z gospodarstvom in športnikom prijazno izobraževanje.

Prorektorica za študentska vprašanja Nomi Hrast pa je opozorila na dobre pogoje bivanja v Študentskih domovih UM, kjer je na voljo 2737 ležišč. V okviru informativnih dni bo v petek ob 12. uri tam potekal dan odprtih vrat.

V tem študijskem letu študira na drugi največji slovenski univerzi 13.988 študentov, ki obiskujejo 181 študijskih programov na 17 fakultetah.

V prihodnje načrtujejo uvedbo novega študijskega programa farmacije na medicinski fakulteti, ki pa je po besedah rektorja trenutno še v postopku akreditacije, zato tega v prihajajočem študijskem letu še ne bo mogoče študirati v Mariboru. Nadalje nameravajo v prihodnjih letih uvesti tudi študij babištva na fakulteti za zdravstvene vede in študij omrežij in podatkov v naravoslovju in matematiki.

V zadnjih letih sicer beležijo največ zanimanja za študij računalništva, informatike, medijskih komunikacij, strojništva, mehatronike, matematike, kemije, zdravstvenih ved, medicine in predšolske vzgoje. "Po podatkih, ki jih beležimo v prijavno-informacijskem centru univerze, ponudba študijskih programov sledi povpraševanju," je povedala prorektorica Koletnik.