STAznanost

Premier in rektor ljubljanske univerze tudi o povezovanju med gospodarstvom, znanostjo in politiko

Ljubljana, 15. februarja - Premier Robert Golob je danes sprejel rektorja Univerze v Ljubljani in predsedujočega rektorski konferenci Gregorja Majdiča. Spregovorila sta o izzivih in aktualnih potrebah družbe na področju visokega šolstva, med drugim tudi o problematiki plačnega sistema ter o povezovanju med gospodarstvom, visokim šolstvom, znanostjo in politiko.

Ljubljana, urad PV. Srečanje predsednika vlade Roberta Goloba z rektorjem Univerze v Ljubljani Gregorjem Majdičem. Foto: Katja Kodba/STA

Ljubljana, urad PV.
Srečanje predsednika vlade Roberta Goloba z rektorjem Univerze v Ljubljani Gregorjem Majdičem.
Foto: Katja Kodba/STA

Ljubljana, urad PV. Srečanje predsednika vlade Roberta Goloba z rektorjem Univerze v Ljubljani Gregorjem Majdičem. Foto: Katja Kodba/STA

Ljubljana, urad PV.
Srečanje predsednika vlade Roberta Goloba z rektorjem Univerze v Ljubljani Gregorjem Majdičem.
Foto: Katja Kodba/STA

Kot so po srečanju sporočili z univerze, je premier Golob izrazil podporo dogovoru, ki ga pripravljajo Gospodarska zbornica Slovenije, rektorska konferenca in Koordinacija samostojnih raziskovalnih inštitutov (KOSRIS). Podpis širšega zavezništva z akcijskim načrtom za nadaljnji skupen razvoj Slovenije, ki vključuje zlasti učinkovitejše in doslednejše izvajanje ukrepov znanstvenoraziskovalne in inovacijske politike, je predviden v začetku letošnjega marca, so napovedali.

Golob in Majdič sta se po njihovih navedbah strinjala, da je v naši družbi nujen širši, dolgoročnejši razmislek ter analiza izzivov in aktualnih potreb na področju izobraževanja in visokega šolstva. Pogovarjala sta se, da bi v prihodnjih mesecih organizirali javni posvet na to temo s predstavniki državnih institucij, širše družbe, gospodarstva, znanosti in izobraževalne sfere.

Rektor je tudi poudaril, da se bodo ob izpolnitvi obljube po povečanem financiranju visokega šolstva univerze lahko lažje avtonomno odzivale na potrebe družbe, tudi pri oblikovanju novih študijskih programov in pri načrtovanju vpisa, ki mora ostati del avtonomije univerz, so na univerzi še povzeli v sporočilu za javnost.

Kot so še zapisali, je Majdič izpostavil tudi sistemske pomanjkljivosti plačnega sistema javnega sektorja za visoko šolstvo, zaradi katerih je vedno manj interesa za zaposlovanje v tem sektorju, tudi s strani mladih raziskovalcev. Zato je pozval k čimprejšnjemu zaključku prenove plačnega sistema, v katerem želijo univerze aktivno sodelovati.

Kot predsedujoči rektorski konferenci je Majdič še poudaril, da se univerze odzivajo na krizo v zdravstvu. V preteklosti so že povečali vpis na medicinski fakulteti v Ljubljani in v Mariboru, vendar pa je problematika povečevanja vpisa na medicinske fakultete širša, saj trenutno nimajo verodostojnih podatkov in analiz, kakšne so dejansko potrebe po novo izobraženih zdravnikih, pozablja pa se, da bomo že čez tri leta imeli letno okrog 70 diplomantov medicine več kot trenutno, so še navedli v sporočilu za javnost.

Sicer pa sta sogovornika spregovorila tudi o urejanju stanovanjske problematike študentov, zavezala pa sta se tudi k tvornemu sodelovanju in krepitvi dialoga v prihodnje, so sporočili iz kabineta predsednika vlade.