STAznanost

Evropski projekt SMASH odprl prvi mednarodni razpis za podoktorske projekte

Nova Gorica, 15. februarja - Na Univerzi v Novi Gorici (UNG) so začeli zbirati prijave za sodelovanje v evropskem projektu SMASH. Cilj projekta je pritegniti podoktorske raziskovalke in raziskovalce, ki bodo s pomočjo metod strojnega učenja, umetne inteligence in super računalnika Vega opravljali raziskave z različnih področij naravoslovja in humanistike.

Univerza v Novi Gorici je lani skupaj z Univerzo v Ljubljani, Institutom Jožef Stefan, Agencijo RS za okolje in Institutom informacijskih znanosti Maribor pridobila evropski COFUND projekt SMASH v vrednosti 10 milijonov evrov, ki ga sofinancira program za raziskave in razvoj Obzorje Evropa. Danes so sporočili, da odpirajo fazo zbiranja prvih prijav na spletni strani projekta smash.ung.si.

Kot so zapisali v sporočilu za javnost, je SMASH prvi COFUND projekt, ki ga koordinira slovenska organizacija. Njegov cilj je v naslednjih petih letih pritegniti 50 podoktorskih raziskovalk in raziskovalcev z vsega sveta, vključno s slovenskimi raziskovalci in raziskovalkami v tujini, ki bodo raziskovalno delo opravljali s pomočjo metod strojnega učenja, umetne inteligence in super računalnika Vega.

Projekti bodo z metodami strojnega učenja oziroma umetne inteligence naslavljali nekatere najzahtevnejše raziskovalne izzive, kot so temeljna vprašanja o vesolju, napovedi vplivov podnebnih sprememb, razvoj tehnologij in rešitev za sodobne medicinske potrebe ter osnove jezika in komuniciranja, so zapisali na univerzi.

Na prvem razpisu nameravajo s pomočjo mednarodne komisije ocenjevalcev izbrati in finančno podpreti 15 najboljših prijavljenih projektov. Izbrani projekti bodo trajali dve leti, raziskovalci in raziskovalke pa jih bodo izvajali na Univerzi v Novi Gorici, Univerzi v Ljubljani, Institutu Jožef Stefan, Agenciji RS za okolje ali Institutu informacijskih znanosti Maribor.

Predstavitev projekta SMASH, skupaj s predstavitvijo nekaj primerov uporabe metod strojnega učenja v sodobnih znanstvenih raziskavah bo potekala v petek, 24. februarja, ob 10. uri, v Lanthierijevem dvorcu v Vipavi.