STAznanost

Rusko tovorno plovilo progres odklopili z ISS

Moskva, 18. februarja - Z Mednarodne vesoljske postaje (ISS) se je danes odklopilo rusko vesoljsko tovorno plovilo progres MS-21, na katerem so prejšnji teden zaznali uhajanje hladilne tekočine. Do podobnega incidenta je že prišlo na ruskem plovilu sojuz MS-22, s katerim bi se morali vrniti dva kozmonavta in astronavt. Na Zemljo pa jih bo po novem vrnil sojuz MS-23.

Rusko plovilo progres MS-21 se je oktobra lani priklopilo na ISS in dostavilo približno tri tone vode, hrane, goriva in drugih potrebščin. Pretekli teden pa so kozmonavti opazili, da na plovilu pušča zunanji hladilni sistem, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Plovilo so zato danes zgodaj zjutraj odklopili z vesoljske postaje, kozmonavta Sergej Prokopjev in Dmitrij Petelin pa sta fotografirala poškodbe na zunanjosti plovila. Po poročanju ruske vesoljske agencije Roskozmos na posnetkih ni bilo vidnih poškodb.

Kljub temu je incident še vedno zaskrbljujoč, saj je to že drugi tovrstni primer v zelo kratkem času. Sredi decembra je namreč hladilna tekočina iztekla tudi iz plovila sojuz MS-22, prav tako priklopljenega na ISS. Takrat so strokovnjaki ocenili, da so poškodbe najverjetneje povzročili majhni meteoriti naravnega izvora.

Plovilo sojuz MS-22 je septembra na ISS pripeljalo Petelina in Prokopjeva ter astronavta ameriške vesoljske agencije Nasa Franka Rubia. Plovilo bi jih moralo marca tudi vrniti domov, a so zaradi poškodb njihovo vrnitev preložili.

Roskozmos je danes sporočil, da bo jih bo na Zemljo vrnilo plovilo sojuz MS-23, katerega izstrelitev je načrtovana za 24. februar, poroča francoska tiskovna agencija AFP.