STAznanost

Na mednarodni konferenci Digital Health o trendih in naprednih tehnologijah s področja zdravja

Ljubljana, 23. februarja - V Sloveniji v inovativnosti digitalnih zdravstvenih rešitev ne zaostajamo, bi pa lahko pristopili k bolj sistemskemu načinu reševanja izzivov zdravstvenega sistema, je bilo slišati na današnji mednarodni konferenci Digital Health. Eden od izziv je tudi poenotenje informacijske sistema v zdravstvu, so izpostavili.

Na Fužinskem gradu v Ljubljani je danes potekala mednarodna konferenca Digital Health v organizaciji Tehnološkega parka Ljubljana, na kateri so strokovnjaki razpravljali o trendih in naprednih tehnologijah s področja zdravja. Predstavili so številne inovacije, ki predstavljalo pomembno orodje za izboljšanje zdravstvenega sistema.

Kot so v sporočilu za javnost navedli pri Tehnološkem parku Ljubljana, se zdravstvo sooča z vedno večjimi izzivi, kot so pomanjkanje zaposlenih, zahteve po digitalizaciji in potrebe po preureditvi lokalnih zdravstvenih sistemov. Namen današnje konference je bila zato po besedah Rebeke Žerovnik s Tehnološkega parka razprava o digitalnih in strukturnih rešitvah v zdravstvu vključiti vse deležnike, ki se dotikajo področja, torej podjetnike, start-upe, raziskovalce, zdravstvene delavce in oblikovalce politik, ki lahko odprejo hitrejšo regeneracijo oslabljenega zdravstvenega sistema.

Strokovnjaki so tako danes med drugi razpravljali o tem, kakšno je trenutno stanje digitalnih rešitev, ki jih poganja umetna inteligenca in o prihodnosti aplikacij in naprav za testiranje in zdravljenje na domu. V tem sklopu je Andraž Stožer iz podjetja Dedisol, ki se ukvarja z razvojem in prodajo diagnostičnih in rehabilitacijskih naprav, predstavil sistem DiaPee. Pojasnil je, da gre za kombinacijo merilnika pretoka urina, aplikacije za spremljanje uriniranja in podpornih storitev za osebe z urinsko inkontinenco in omogoča odkrivanje ter spremljanje bolezni zunaj kliničnega okolja.

Na dogodku so strokovnjaki predstavili tudi sistem DiGa, ki v Nemčiji zdravnikom že omogoča, da pacientom kot del zdravljenja redno predpisujejo aplikacije za digitalno zdravstvo. Dotaknili pa so se tudi inovativnega javnega naročanja, ki tudi zdravstvenim inštitucijam omogoča, da se podajo v izdelavo personaliziranih rešitev na področju zdravja, in nenazadnje zagotavljanja zasebnosti zdravstvenih podatkov.

Kot je poudarila Žerovnik, v Sloveniji v inovativnosti digitalnih zdravstvenih rešitev ne zaostajamo, bi pa lahko pristopili k bolj sistemskemu načinu reševanja izzivov zdravstvenega sistema. Z njo se strinja tudi Stožer, ki je opozoril, da v državi na področju zdravstva predvsem nimamo enotnega informacijske sistema, zato je njegovo poenotenje eden od ključnih korakov naprej. Opozoril je tudi na problem pomanjkanja zdravnikov, za katere bi se v splošnem tudi moral pohitriti polnovreden vstop na trg dela. "Navsezadnje pa je pomembno tudi, da so zdravniki in drugi zdravstveni delavci zavzeti za inovacije in podjetniške priložnosti," je dodal Stožer.

Pod okriljem DIGI-SI konzorcija je na današnjem dogodku vzporedno potekal tudi program Show of Innovation, ki je bil namenjen predstavitvi najnovejših inovacij mladih podjetij in raziskovalnih inštitucij. Dogodek sta sofinancirala Slovenski podjetniški sklad in Evropska unija, in sicer iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.