STAznanost

Raziskava: Programi za dvig telesne zmogljivosti lahko ključni pri preprečevanju otroške debelosti

Ljubljana, 26. februarja - Programi za dvig telesne zmogljivosti, kot je bil Zdrav življenjski slog v slovenskih šolah, so lahko ključni pri preprečevanju debelosti v otroštvu, je pokazala raziskava skupine SLOfit z ljubljanske fakultete za šport. V razvitih državah bi lahko na ta način preprečili epidemijo otroške debelosti, so zapisali.

Raziskovalci so prikazali vpliv programa Zdrav življenjski slog na indeks telesne mase (ITM) pri otrocih, starih od šest do 14 let. Vseslovenska akcija za povečanje telesne zmogljivosti je med šolskima letoma 2010/2011 in 2017/2018 potekala v 216 slovenskih šolah z več kot 34.000 sodelujočimi učenci, raziskovalci pa so rezultate primerjali z enakim številom učencev in šol, v katerih intervencije ni bilo.

Rezultati so pokazali, da je bil ITM otrok v intervencijski skupini nižji, ne glede na to, kako dolgo je trajalo sodelovanje ali kako visok je bil izhodiščni ITM. Razlika v indeksu telesne mase se je s trajanjem programa še povečevala, največje učinke pa so opazili po treh do štirih letih sodelovanja. Učinki so bili večji pri otrocih z debelostjo.

Program je otrokom od prvega do šestega razreda osnovne šole omogočil dve, otrokom od sedmega do devetega razreda pa tri dodatne ure športne vzgoje. Dodatne ure niso bile del obveznih učnih načrtov, a so potekale takoj po rednem pouku. V program so se lahko vključili vsi otroci na posamezni šoli, organiziran pa je bil kot izbirni predmet, ki so ga vodili učitelji športne vzgoje.

Učitelji so morali v programu zagotoviti vsaj 12 različnih športov na triletje, prednost pa so imeli trije najbolj uveljavljeni športi v lokalnem okolju. Učitelji so morali učence in starše obvestiti tudi o zdravi in energijsko uravnoteženi prehrani, omejevanju uživanja prigrizkov in sladkanih pijač ter jih spodbujati k raznoliki prehrani in drugim zdravim življenjskim navadam.

"Rezultati učinkov intervencije Zdrav življenjski slog so potrdili, da lahko uvedba dveh do treh dodatnih ur športne vzgoje na teden zagotovi dovolj visoko intenzivne telesne dejavnosti za ponovno uravnoteženje porabe in vnosa energije," so besede soavtorja raziskave Gregorja Starca povzeli v sporočilu za javnost.

Starc je dodal, da bi ponovna vpeljava programa Zdrav življenjski slog lahko pripomogla k pokoronskemu okrevanju zmogljivosti otrok ter obrnila trend naraščanja debelosti pri otrocih, ki smo mu ponovno priča po letih koronskih omejitev.

Raziskava bo marca objavljena tiskani izdaji revije Obesity, ki jo izdaja The Obesity Society. Gre za združenje znanstvenikov in zdravstvenih delavcev, ki si prizadevajo razumeti in odpraviti epidemijo debelosti ter njene škodljive učinke na zdravje, gospodarstvo in družbo.

Avtorji raziskave so Gregor Starc, Moroje Sorić, Gregor Jurak in Shawnda A. Morrison, vsi člani raziskovalne skupine SLOfit na Fakulteti za šport Univerze v Ljubljani, in Petra Jurić iz Fakultete za kineziologijo Univerze v Zagrebu.