STAznanost
Naravoslovje in tehnika

Predsednik DS ob obisku Nacionalnega inštituta za biologijo o pomenu novih prostorov Biotehnološkega stičišča

Ljubljana, 28. februarja - Predsednik državnega sveta Marko Lotrič in svetnik Radovan Stanislav Pejovnik sta obiskala Nacionalni inštitut za biologijo. Direktorica inštituta Maja Ravnikar je ob tem izpostavila nove prostore Biotehnološkega stičišča, ki bodo omogočali še bolj ambiciozno znanstveno delo. Ti so po Lotričevih ocenah pogoj, da inštitut ostaja v koraku s časom.

Kot so sporočili iz državnega sveta, sta se Lotrič in Pejovnik danes udeležila delovnega sestanka z direktorico Nacionalnega inštituta za biologijo in vodji raziskovalnih enot inštituta. Ravnikarjeva je v izjavi ob robu dogodka spomnila, da je minilo 15 let od prve ideje in projekta realizacije izgradnje Biotehnološkega stičišča Nacionalnega inštituta za biologijo in da so zdaj skoraj na cilju.

Januarja so v prvi del prostorov, kjer prevladujejo laboratoriji in raziskovalni prostori, preselili več kot 100 delavcev iz oddelka za biotehnologijo in sistemsko biologijo ter oddelka za genetsko toksikologijo in biologijo raka. Konec letošnjega leta pa bodo selili še oddelek za raziskave organizmov in ekosistemov ter podporne službe, je pojasnila.

Novi prostori so po njenih besedah prelomni korak inštituta, hkrati pa pomembna pridobitev celotne slovenske znanosti, saj biologija, biotehnologija in druge sorodne vede namreč sodijo med znanstvena področja z največjim potencialom. Nove kapacitete bodo omogočale še bolj ambiciozno znanstveno delo, ki obsega tudi strokovno podporo državi in državnim institucijam, prav tako pa imajo odlične pogoje za še boljše sodelovanje z gospodarstvom, je še dejala Ravnikarjeva.

Lotrič pa je ob tem dejal, da se pomen strokovnosti, usposobljenosti, kakovosti in neodvisnega delovanja institucij, kot je Nacionalni inštitut za biologijo, še posebej odrazi v kriznih časih. Da pa se lahko institucije v kriznih časih hitro in učinkovito odzovejo in ponudijo tehtne rešitve, ki temeljijo na raziskavah, monitoringih in analizah realnega stanja, mora imeti država po Lotričevih besedah zanje posluh in jim zagotavljati zadostna sredstva in druge pogoje, med katere spadajo tudi ustrezni prostori, da lahko ostanejo v koraku s časom na področju znanstvenih raziskav.

"Verjamem, da Nacionalni inštitut za biologijo ne le ostaja v koraku s časom, temveč tudi riše smernice na znanstvenem področju, ki se izredno hitro razvija," je dejal predsednik DS. Po njegovem prepričanju so inovativnost, kakovost ter dobra povezava znanosti z gospodarstvom ob hkratnem posluhu politike ključnega pomena za celovito rast in razvoj slovenske družbe.