STAznanost

Predstavniki OZS in IJS za tesnejše sodelovanje med podjetji in raziskovalci

Ljubljana, 2. marca - Okrepiti je treba sodelovanje med podjetniki in obrtniki ter znanstveno-raziskovalno sfero in s tem poskrbeti za prenos znanja, so ob današnjem srečanju v Ljubljani poudarili predstavniki Instituta Jožef Stefan (IJS) in Obrtno-podjetniške zbornice (OZS). Zavzeli so se, da bi tovrstna srečanja postala stalnica.

Pred izbruhom pandemije covida-19 in posledičnih pretresih v svetovnem gospodarstvu je bila prisotna predstava o življenju, v katerem bodo na vzhodu za nas delali, mi pa bomo uživali dobrine vsega proizvedenega. A kot kaže, smo po dveh letih krize očitno spoznali, da tako enostavno ne bo več šlo, tako se vedno več govori o reindustrializaciji Evrope, je uvodoma poudaril direktor IJS Boštjan Zalar.

V Evropi se pojavlja vedno več novih iniciativ in tehnologij, ki predstavljajo priložnost tudi za manjša podjetja, pri čemer je Zalar izpostavil področje polprevodnikov. "Kot mali podjetniki se ne smete ustrašiti teh velikih pobud, če je volja, se v njih vedno najde mesto," je pojasnil.

Pri tem je zbranim članom OZS obljubil, da je na IJS okoli 1170 raziskovalcev, ki jim bodo vedno pripravljeni pomagati in z njimi sodelovati. Problem manjših podjetij je po Zalarjevi oceni nastopati globalno in ravno na tem področju lahko institut precej pomaga s svojimi izkušnjami na področju mednarodnega sodelovanja.

Zalar si je ob tem zaželel, da bi se v prihodnosti večkrat srečali v živo ter da bi obrtniki in podjetniki večkrat obiskovali oz. stopili v stik z raziskovalci IJS, ki jim bodo po zagotovilu direktorja instituta z veseljem prisluhnili.

Medtem ko so raziskovalci dobro seznanjeni z razmerami v velikih podjetjih, pa je zadeva pri malem gospodarstvu precej bolj zapletena, saj se premalo med seboj poznajo, je izpostavil vodja odseka za tanke plasti in površine na IJS Miha Čekada. To oviro bo treba premostiti, za kar pa so potrebna takšna srečanja in pogovori, kakršen je današnji. Po prepričanju Čekade bo današnji dogodek uspešen že, če bomo samo enemu podjetniku pomagali rešiti tehnološki problem.

Tudi predsednik OZS Blaž Cvar se je strinjal, da morajo takšna srečanja postati stalnica. Strinjal se je tudi, da uporabnost znanja IJS v preteklosti med člani OZS morda ni bila maksimalno izkoriščena, zato bodo morali na zbornici poiskati način, kako vsa ta znanja uporabiti. Po Cvarovi oceni bo treba okrepiti pretok informacij med člani, da bodo informacije ob realnem času prišla do pravih ušes.

"Če ste raziskovalci najbolj oddaljeni od končnega produkta, so mu obrtniki in podjetniki najbližje, zato je naša naloga, da vas povežemo," je dejal direktor OZS Danijel Lamperger. Da se bodo še naprej trudili povezovati pa je zagotovil tudi predsednik odbora za znanost in tehnologijo pri OZS Joško Rozina.

Eden od načinov sodelovanja IJS z gospodarstvom je prek skupine za povezovanje z industrijo, v kateri si prizadevajo za čim bolj konkretne pogovore s predstavniki podjetij, je pojasnil vodja skupine France Podobnik. K prenosu znanj med raziskovalci in gospodarstvom pa prispeva tudi strateško partnerstvo za raziskave in inovacije SRIP Tovarne prihodnosti IJS, ki ga je zbranim predstavil njegov direktor Igor Kovač.

Tomaž Lutman iz službe IJS za vsebinsko podporo projektom, prenos tehnologij in inovacije pa je predstavil nekaj aktualnih slovenskih in EU razpisov, ki podpirajo sodelovanje med raziskovalnimi organizacijami in podjetji.