STAznanost
Naravoslovje in tehnika

Nacionalni inštitut za biologijo zaključil projekt spremljanja koronavirusa v odpadnih vodah

Ljubljana, 2. marca - Na Nacionalnem inštitutu za biologijo so po skoraj treh letih spremljanja novega koronavirusa v odpadnih vodah v Sloveniji konec februarja zaključili s projektom. Medtem so sistem epidemiološkega spremljanja koronavirusa in njegovih različic v odpadnih vodah vzpostavili pri Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ).

Nacionalni inštitut za biologijo je med prvimi na svetu na podlagi več desetletnih študij epidemiologije virusov v odpadnih vodah razvil sistem spremljanja koronavirusa za sledenje količin in različic virusa v odpadnih vodah, je v sporočilu za javnost zapisala direktorica inštituta Maja Ravnikar.

Sredstva za razvoj in implementacijo spremljanja koronavirusa v odpadnih vodah v Sloveniji je inštitut med drugim pridobil od generalnega direktorata za okolje Evropske komisije. "Rezultate mednarodno prepoznane ekspertize Nacionalnega inštituta za biologijo uporabljajo različni deležniki družbe," je poudarila Ravnikar in med njimi navedla odločevalce, posvetovalno skupino za spremljanje koronavirusa pri NIJZ, ki je sicer pred kratkim zaključila z delom, pa tudi zdravnike in splošno javnost.

Pri projektu so sodelovali z ekipo znanih in novih sodelavcev različnih strok in institucij v Sloveniji in EU. Pristop k projektu so, tako direktorica Ravnikar, razumeli kot svoj družbeni prispevek k obvladovanju krize ob izbruhu epidemije.

"Kasneje so naš prispevek prepoznali tudi na agenciji za raziskovalno dejavnost in ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport z delnim sofinanciranjem raziskave, kakor tudi na ministrstvu za zdravje s financiranjem monitoringa od januarja 2021 do danes," je pojasnila. Ob tem se je zahvalila vsem sodelujočim v projektu.

A se s končanjem projekta Nacionalnega inštituta za biologijo spremljanje koronavirusa v odpadnih vodah v Sloveniji ne bo končalo. Na NIJZ so namreč v torek na svoji spletni strani pojasnili, da so v sodelovanju za Nacionalnim laboratorijem za zdravje, okolje in hrano (NLZOH) vzpostavili sistem epidemiološkega spremljanja koronavirusa in njegovih različic v odpadnih vodah v Sloveniji.

Cilj spremljanja sistema je oceniti trende okužb s koronavirusom med ljudmi, ki so pomembni za načrtovanje in izvajanje preventivnih ukrepov tako na ravni posameznika kot družbe in odločevalcev, so poudarili.

Kot so dodatno pojasnili za STA, bodo podatke objavljali enkrat tedensko. Podatki za pretekli teden bodo posodobljeni vsak ponedeljek po 12. uri.

Metodološka pojasnila in rezultati epidemiološkega spremljanja koronavirusa v odpadnih vodah v Sloveniji ter njihova interpretacija so dostopni na povezavi sta.si/qldcqG.