STAznanost
Naravoslovje in tehnika

Začenja se že 9. Teden Kemijskega inštituta

Ljubljana, 3. junija - Kemijski inštitut bo danes za javnost ponovno odprl svoja vrata. V sklopu že 9. Tedna Kemijskega inštituta se bodo v tem tednu zvrstila številna predavanja, pogovori, otroške delavnice, ogledi laboratorijev in okrogle mize na temo razvoja vodikovih tehnologij, prihodnosti inovacij in raznolikosti v znanosti. Podelili bodo tudi Preglove nagrade.

Na današnji prvi okrogli mizi se bodo strokovnjaki posvetili razvoju na področju vodikovih tehnologij in priložnosti, ki jih pri tem išče Slovenija, lanska Preglova nagrajenka in vodja Odseka za polimerno kemijo na Kemijskem inštitutu (KI) Ema Žagar pa bo na predavanju spregovorila o kemijski reciklaži polimernih odpadkov za proizvodnjo sekundarnih surovin.

V torek bo v sklopu pogovorov s strokovnjaki vodja Laboratorija za prehrambeno kemijo Alen Albreht pojasnil, zakaj kruh tako omamno diši, etnolog Janez Bogataj pa bo predstavil zgodovino in dediščino kruha na Slovenskem. Udeleženci bodo spoznali tudi zgodbo o prizadevanju za razvoj zdravila za dečka Urbana in ostale otroke z redko gensko okvaro, sindromom CTNNB1, ki jo bo predstavila Urbanova mama Špela Miroševič.

V podkastu v živo v atriju Mestnega muzeja Ljubljana bo Matija Strlič s Fakultete za kemijo in kemijsko tehnologijo v Ljubljani in Univerzitetnega kolidža v Londonu spregovoril o dediščinski znanosti. Še prej pa bo na to temo potekal tudi voden ogled aktualne razstave Mestnega muzeja Od korzeta do žaketa.

V sredo bodo lahko obiskovalci v pogovoru ob kavi s soustanoviteljem in tehničnim direktorjem podjetja Recatalyst Matijo Gatalom izvedeli, kako dobro idejo iz laboratorija udejanjiti v obliki uspešnega startupa. Potekala bo tudi okrogla miza v organizaciji portala STAznanost, na kateri bodo strokovnjaki razpravljali o vplivu inovacij na akademski svet in gospodarstvo. V sklopu programa bo v Botaničnem vrtu UL potekala tudi osrednja slovesnost, na kateri bodo podelili Preglove nagrade KI za izjemne dosežke.

V sklopu predavanj Forum40 se bo v četrtek predstavil raziskovalec na Odseku za katalizo in reakcijsko inženirstvo na KI Matic Pavlin. Gostili pa bodo tudi znanstvenega sodelavca in svetovalca za etiko in integriteto na ZRC SAZU Roka Benčina.

V petek bo na sporedu okrogla miza na temo raznolikosti v znanosti. Udeležence te okrogle mize bo nagovorila tudi članica znanstvenega sveta Evropskega raziskovalnega sveta (ERC) in predsednica delovne skupine ERC za spol in raznolikost Genevieve Almouzni. Teden KI pa se bo zaključil z odprtjem umetniške razstave slovenske vizualne umetnice Uršule Berlot Pompe.

Skozi celoten teden bodo na KI organizirali tudi ogled nekaterih laboratorijev, ki so namenjeni šolskim skupinam in posameznikom. Za najmlajše pa so letos pripravili tudi različne delavnice.