STAznanost
Naravoslovje in tehnika

Vrata obiskovalcem danes odpirajo slovenski superračunalniški centri

Ljubljana, 18. oktobra - Konzorcij Slovenskega nacionalnega superračunalniškega omrežja (SLING) danes v okviru Meseca znanosti odpira vrata slovenskih superračunalniških centrov. Obiskovalci bodo lahko prisluhnili predstavitvam tehnologije in razvoja superračunalništva v Sloveniji in spoznali, kako superračunalniki vplivajo na vsakodnevno življenje ljudi.

Dogodek se bo odvijal na več lokacijah. Obiskovalci si bodo tako lahko na Institutu informacijskih znanosti v Mariboru ogledali superračunalnik Vega, ki se uvršča med najzmogljivejše na svetu, na Fakulteti za informacijske študije v Novem mestu superračunalnik Trdina, v podjetju Arctur v Novi Gorici superračunalnik Arctur-2, Na Kemijskem inštitutu v Ljubljani bo vrata odprl Ažmanov računski center, na Institutu Jožef Stefan (IJS) pa bo na ogled superračunalniška gruča Akademske in raziskovalne mreže Slovenije in IJS.

Ob dnevu odprtih vrat superračunalniških centrov se bo odvijala tudi spletna delavnica z naslovom Generativna umetna inteligenca z difuzijskimi modeli, ki jo organizira Univerza v Mariboru.

Dan odprtih vrat sicer sovpada z mednarodnim dnevom superračunalnikov eksa-ravni (angleško exascale), ki ga obeležujemo 18. oktobra. Ta dan poudarja pomen prihodnosti superračunalnikov, ki imajo ključno vlogo pri napredku znanosti, raziskav ter industrije.