STAznanost
Naravoslovje in tehnika

Cern in IJS uspešno sodelujeta že pol stoletja

Ljubljana, 28. maja - Evropski laboratorij za fiziko delcev Cern in Institut Jožef Stefan (IJS) uspešno sodelujeta že pol stoletja, je na predavanju poudaril strokovnjak IJS za sodelovanje s Cernom Marko Mikuž. Raziskovalci IJS so v tej znanstveni organizaciji med drugim sodelovali pri odkritju Higgsovega bozona, ki velja za pomemben mejnik v fiziki delcev.

Ljubljana, Institut Jožef Stefan. Predavanje vodje slovenske skupine v Cernu Marka Mikuža o dolgoletnem sodelovanju Cerna in Instituta Jožef Stefan. Foto: Manca Ahčin/STA

Ljubljana, Institut Jožef Stefan.
Predavanje vodje slovenske skupine v Cernu Marka Mikuža o dolgoletnem sodelovanju Cerna in Instituta Jožef Stefan.
Foto: Manca Ahčin/STA

Slovenija letos ob 70-letnici Cerna izvaja postopke za polnopravno članstvo v organizaciji. Kot je na predavanju na IJS poudaril Marko Mikuž, se pričakuje, da bo postala polnopravna članica leta 2025.

Slovenski raziskovalci IJS s Cernom sicer uspešno sodelujejo že 50 let. Kot enega pomembnih projektov, pri katerem so sodelovali, je Mikuž izpostavil eksperiment Atlas. Gre za največji od štirih detektorjev na velikem hadronskem trkalniku (LHC), s katerim raziskovalci želijo razvozlati skrivnosti najmanjših delcev in s tem našega vesolja in obstoja. S pomočjo omenjenega eksperimenta so leta 2012 odkrili Higgsov bozon, domnevni osnovni delec, ki daje vsem drugim delcem maso in ga napoveduje standardni model fizike delcev. Odkritje je prestavljajo pomemben mejnik v fiziki delcev in bilo zato nagrajeno tudi z Nobelovo nagrado.

Leta 2016 je predsednik republike Borut Pahor skupini slovenskih znanstvenikov, ki sodelujejo v eksperimentu Atlas, podelil Red za zasluge Republike Slovenije.

Kot je predstavil Mark Mikuž, so v Cernu trenutno v tretjem in zadnjem obdobju delovanja LHC. Z detektorjem Atlas so med drugim dodobra premerili lastnosti Higgsovega bozona. Po njegovih besedah so poskušali tudi z iskanjem raznih eksotičnih delcev, vendar pa do sedaj še niso našli nikakršnih pojavov fizike onkraj standardnega modela.

V prihodnosti si želijo predvsem nadgraditve LHC in detektorjev in narediti tovarno Higgsovih bozonov. Radi bi izvajali precizne meritve delcev standardnega modela, s trki delcev pa dosegli še večje energije, s katerimi bi lahko raziskovali tudi razpoke v standardnem modelu.

Do leta 2045 zato v okviru novega projekta Future Circular Colider načrtujejo izgradnjo novega pospeševalnika delcev, ki bi imel potencial, da odpre nova področja raziskav onkraj dosežkov LHC. Kot je razložil Mikuž, je nov trkalnik načrtovan kot obroč s perimetrom 90 kilometrov, kar je skoraj štirikrat več kot obseg LHC, in bo sposoben trkov pri bistveno višjih energijah.

Evropski laboratorij za fiziko delcev Cern so sicer ustanovili leta 1954, kmalu po drugi svetovni vojni, da bi podpiral znanstvene raziskave v Evropi in spodbujal miroljubno sodelovanje na področju temeljnih raziskav. Z izgradnjo zmogljivejših pospeševalnikov in detektorjev delcev so raziskovalci prišli do temeljnih odkritij in inovacij. Cern je tudi rojstni kraj svetovnega spleta.

Organizacijo s sedežem v Ženevi danes sestavlja 23 držav članic in 11 pridruženih držav članic. Združuje skupnost več kot 17.000 ljudi z vsega sveta, ki predstavljajo več kot 110 narodnosti.