STAznanost
Naravoslovje in tehnika

Mednarodni dan matematike in števila pi bo FMF obeležila s pestrim programom

Ljubljana, 14. marca - S pestrim programom bodo danes na Fakulteti za matematiko in fiziko (FMF) Univerze v Ljubljani obeležili dan števila pi, ki ga vsako leto praznujemo 14. marca. V počastitev dne, ki je hkrati tudi mednarodni dan matematike, pripravljajo celodnevni programom, ki se bo sklenil z razglasitvijo zmagovalca letošnjega tekmovanja v recitiranju števila pi.

Dan števila pi po celem svetu pospremijo s številnimi dogodki, večinoma tekmovanji v pomnjenju decimalk števila pi. Tudi Fakulteta za matematiko in fiziko (FMF) Univerze v Ljubljani (UL) bo ta dan obeležila s celodnevnim programom, ki bo trajal od 10.00 do 15.14, ko bodo razglasili zmagovalca letošnjega tekmovanja v recitiranju števila pi.

Tekmovanje in dogodek bo vodil igralec Nik Škrlec, ki je državni prvak v pomnjenju in rekorder v recitiranju števila pi. Poleg že tradicionalnega tekmovanja, ki ga vsako leto organizirata Študentska organizacija FMF in Študentski svet FMF, bo potekalo tudi tekmovanje v peki pit, obiskovalci pa se bodo pred tekmovanjem lahko udeležili kratkega znanstvenega predavanja o vesolju ter različnih fizikalnih poskusov.

Kot je povedala matematičarka Marjeta Knez z ljubljanske fakultete za matematiko in fiziko, je število pi "zagotovo ena najbolj znanih matematičnih konstant". Pravijo mu tudi Arhimedova konstanta, Ludolfovo število ali krožna konstanta, pojavlja pa se tako na področjih matematike, fizike kot tudi drugje. "Z njim se spoznamo že v osnovni šoli, ko govorimo o krogu. Število pi je namreč enako razmerju med obsegom kroga in njegovim premerom," je pojasnila.

Predstavlja tudi iracionalno število, kar pomeni, da se ga ne da zapisati kot ulomek dveh celih števil. Ima neskončno decimalk, ki se nikoli ne začnejo ponavljati, zato je deklamiranje ali recitiranje tega števila zelo velik izziv.

Na dan znamenitega matematičnega števila od leta 2020 na pobudo Unesca praznujemo tudi mednarodni dan matematike, ki letos poteka pod geslom Matematika za vsakogar.

Po mnenju fizika in predavatelj na FMF Simona Čoparja, ki se je leta 2007 kot prvi tekmovalec preizkusil v recitiranju števila pi, je mednarodni dan matematike praznik, ko matematiki, fiziki in tudi vsi ostali lahko še bolj odprto izražajo navdušenje do matematičnih hobijev. Je tudi dan, ki osvešča o matematiki kot izredno uporabni vedi.

Praznovanju mednarodnega dne matematike se tudi letos pridružuje Društvo matematikov, fizikov in astronomov Slovenije (DMFA) z izvedbo likovnega natečaja.