STAznanost
Naravoslovje in tehnika

Do konca tedna odprte prijave na robotski hekaton DIR 2023

Ljubljana, 13. marca - Med 28. in 30. marcem bo na Fakulteti za elektrotehniko Univerze v Ljubljani (UL FE) potekal o tekmovanje v uporabi robotskih tehnologij: robotski hekaton DIR23. Tekmovanje je odprto za vse študente Univerze v Ljubljani, ne glede na predznanje, prijave pa sprejemajo do vključno petka, 17. marca, so sporočili s fakultete.

Letošnji izziv, ki so ga v Laboratoriju za robotiko UL FE pripravili v sodelovanju s podjetjem Iskraemeco, je aktualen problem iz industrije, povezan z manipulacijo in pakiranjem izdelkov. Po navedbah organizatorjev bodo udeleženci na tekmovanju pridobili veščine za hitro in uspešno uporabo robotskih tehnologij, najboljše tri ekipe pa bodo prejele nagrade v skupni vrednosti 3.500 evrov.

Med seboj se bo pomerilo pet skupin, pri čemer bo vsaka skupina imela od dva do pet članov. Možne so prijave zaključenih skupin kot tudi posameznikov, ki jih bodo v skupine razdelili organizatorji. Prijave na robotski hekaton DIR23 zbirajo na elektronskem naslovu dnevirobotike@robo.fe.uni-lj.si. Tekmovanje bo trajalo tri dni in se bo zaključilo s predstavitvijo rešitev in razglasitvijo zmagovalca.

Kot so pojasnili organizatorji, se bodo študentje na tekmovanju spopadli z različnimi izzivi programiranja robotov, manipulacije izdelkov in embalaže, načrtovanja robotskih prijemal, prepoznave objektov z uporabo robotskega vida, interakcije med človekom in robotom, načrtovanja procesa pakiranja, integracije varnostnih sistemov in sledljivosti procesov. Potrebne kompetence bodo udeleženci pridobili na delavnici, ki bo organizirana prvi dan dogodka. Več informacij o dogajanju je na voljo na spletni strani www.dnevirobotike.si.