STAznanost
Naravoslovje in tehnika

Z uvodnimi predavanji o povezavah med jezikom in možgani se je začel Teden možganov

Ljubljana, 13. marca - Z uvodnimi predavanji o povezavah med jezikom in možgani se je začel Teden možganov, ki letos poteka pod geslom Na koncu jezika. Ta teden bodo različni strokovnjaki odgovarjali na vprašanja, kakšno vlogo imajo pri jeziku možgani ter kako tudi jezik oblikuje naše miselne procese in nevrofiziologijo, so na uradnem odprtju napovedali organizatorji.

Ljubljana. Odprtje Tedna možganov, ki ga organizira Slovensko društvo za nevroznanost Sinapsa. Foto: Manca Ahčin/STA

Ljubljana.
Odprtje Tedna možganov, ki ga organizira Slovensko društvo za nevroznanost Sinapsa.
Foto: Manca Ahčin/STA

"Jezik je naš večni sopotnik. Spremlja nas na vsakem koraku. Brez tega edinstvenega in kompleksnega fenomena si težko predstavljamo življenje v družbi," je dejala ena od vodij organizacijske ekipe letošnje akcije Erika Škerlj.

Na današnjih uvodnih predavanjih so strokovnjaki predvsem raziskovali, kako na fenomen jezika gledajo različne humanistične vede, kot so antropologija in etnologija, ter kako se do razvoja jezika pri posamezniku opredeljuje psihologija.

Med drugim je jezikoslovka in folkloristka Saša Babič iz Znanstvenoraziskovalnega centra Slovenske akademije znanosti in umetnosti (ZRC SAZU) iz lingvističnoantropološkega in etnolingvističnega vidika predstavila kakšno vlogo ima jezik v kulturi. Urška Fekonja iz oddelka za psihologijo na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani je odgovarjala na vprašanje, kako se razvija govor, magister kognitivne znanosti Aleš Oblak z Univerzitetne psihiatrične klinike Ljubljana pa se je dotaknil povezav med jezikom in narativnim sebstvom ter med drugim pojasnil, kako lahko v stanju nestabilnega občutka sebe zgodbe, ki si jih govorimo o sebi, doprinašajo k stiskam v duševnem zdravju.

Današnjim uvodnim predavanjem bodo v torek in četrtek sledila klinična predavanja, na katerih bodo strokovnjaki spregovorili tudi o poškodbah možganov, vplivu jezika na izražanje spolne identitete in o umetni inteligenci.

Tekom tedna se bodo zvrstile tudi delavnice, na katerih bodo udeleženci lahko spoznali znakovni jezik in komunikacijo s kretnjami. Akcijo bodo sklenili z okroglo mizo, kjer bo beseda tekla o medicinski hipnozi ter njenih potencialih in omejitvah. Sreda, ko bomo obeležili slovenski dan možganov, pa bo posvečena najbolj aktualnim temam v nevroznanosti v zadnjem času.

Teden možganov je mednarodna akcija, pri kateri sodelujejo različne organizacije širom sveta. Vsako leto se v tretjem tednu marca odvijajo številni dogodki, ki želijo ozaveščati laično in strokovno javnost o koristih raziskovanja in poznavanja živčevja za posameznike in družbo. V Sloveniji akcija poteka pod okriljem Slovenskega društva za nevroznanost Sinapsa, na pobudo katerega od leta 2016 praznujemo tudi slovenski dan možganov, ki javnost spodbuja k boljši skrbi za zdravje možganov.