STAznanost

Slovenija kot opazovalka zdaj del programa Resilience

Ljubljana, 14. marca - Na ljubljanski teološki fakulteti je danes potekala predstavitev infrastrukturnega programa Resilience, ki sistematično vključuje religijske študije v načrt evropskih raziskovalnih infrastruktur. Slovenija se je projektu, ki ga financira Evropska unija, kot prva država pridružila kot opazovalka, so pojasnili na današnji tiskovni konferenci.

Dekan teološke fakultete Janez Vodičar ter nizozemski profesor, duhovnik, teolog in predstavnik programa Resilience Herman Selderhuis sta danes podpisala sporazum o priključitvi Slovenije h konzorciju Resilience.

Vodičar je ob tem poudaril, da vključevanje v projekt Resilience za teološko fakulteto pomeni nadaljevanje tistega dela, ki ga na fakulteti že opravljajo. Poudaril je, da je za razumevanje področja teologije potrebno tudi razumevanje filozofije, ključen pa je tudi religiološki, sociološki in psihološki del študija. Dodal je, da lahko Slovenija projektu Resilience ponudi številne vire informacij in mu pomaga pri povezovanju z več teološkimi fakultetami na Balkanu.

Resilience je interdisciplinarna raziskovalna infrastruktura za religijske študije, ki med drugim zagotavlja razvijajoča se orodja in velike količine podatkov za znanstvenike iz vseh znanstvenih disciplin, ki obravnavajo religije. Cilj projekta je združiti verske vire in ponuditi kompetence za krepitev pozitivnega dojemanja verske pluralnosti v Evropi ter ohraniti vodilni evropski položaj na področju verskih študij, so zapisali na spletni strani projekta Resilience.