STAznanost

Založba Annales v Kopru predstavila lanske publikacije

Koper, 14. marca - V Kopru so danes ob 30. letniku znanstvene revije Acta Histrae predstavili dela založbe Annales v lanskem letu. Njihove znanstvene revije so sicer prosto dostopne na spletni strani založbe, kjer obisk raste. Zgodovinar in častni meščan občine Koper Salvator Žitko je na dogodku predstavil svoje delo Pričevanja o slovenskem zgodovinopisju Istre.

Koper. Založba Annales je danes v Kopru predstavila lanske publikacije. Foto: Eva Jakomin/STA

Koper.
Založba Annales je danes v Kopru predstavila lanske publikacije.
Foto: Eva Jakomin/STA

Koper. Založba Annales je danes v Kopru predstavila lanske publikacije. Foto: Eva Jakomin/STA

Koper.
Založba Annales je danes v Kopru predstavila lanske publikacije.
Foto: Eva Jakomin/STA

Kot je danes izpostavila zgodovinarka in urednica predstavljenih znanstvenih revij Urška Lampe, avtorji člankov v njihovih revijah ne prihajajo samo iz Slovenije in sosednjih držav, pač pa iz vsega sveta.

Od 45 do 50 odstotkov člankov je tako delo tujih avtorjev, med drugim iz Kazahstana, Kitajske in ZDA, kar je po mnenju zgodovinarke odraz tega, kako mednarodno pomembne so revije Acta Histrae, Annales Series Historia et Sociologia in Annales Series Historia Naturalis.

Predstavljene znanstvene revije so prosto dostopne na njihovi spletni strani. Želijo namreč, da se znanost ne širi zgolj med strokovno javnost, pač pa med vse, ki jih vsebine zanimajo. Zadovoljni so z vsakoletno rastjo obiska spletne strani. Lani so tako zabeležili približno 28.000 obiskov mesečno, je še povedala Lampe.

Lanska četrta številka Acta Histrae je bila posvečena zgodovinarju Salvatorju Žitku, ki je danes predstavil svoj zbornik Pričevanja o slovenskem zgodovinopisju Istre. Ta je izšel lani, ko je Žitko praznoval 80 let. Kot je povedal, je poskušal v knjigi predstaviti vse najpomembnejše faze na svoji življenjski in ustvarjalni poti, pri tem pa "v svoji pripovedi poskušal slediti toku časa".

Žitko je predstavil tudi začetke izhajanja znanstvene periodike v Kopru. Kot je izpostavil, želi v svojih prispevkih pokazati, da je bil ta prostor vedno specifičen, multikulturen in da so temu prilagodili tudi značaj revialnega tiska. Predstavljene revije so tako po njegovi oceni tudi odraz prostora. Ob tem je Koper označil za mesto kontrastov, minule slave in plemenite lepote.